Tervetuloa kevät ja kesä: Retki Suomenlinnaan


Unescon maailmanperintäkohteisiin sotilasarkkitehtuurin muistomerkkinä vuonna 1991 liitetty Suomenlinna on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka. Sen ovat huomanneet lukuisat ulkomaalaiset turistitkin, jopa siinä määrin, että nyt on keskusteluun noussut pääsymaksun asettaminen Suomenlinnaan tuleville matkailijoille. Tällä hetkellähän Suomenlinnaan pääsee hyvin edullisesti Suomenlinnan lautalla HSL:n matkalipulla tai Suomenlinna-lipulla.





Kävimme toukokuun alkupuolella Suomenlinnassa ja silloin ei vielä ollut kovin suurta ryysistä. Kannattaa varmaan ajoittaa vierailu hieman sesongin ulkopuolelle, sillä kesäpäivisin näkee niin pitkiä jonoja lautalle, että voi kestää tuntikausia päästä sinne.

Suomenlinna on ihanalla tavalla säilynyt entisajan loistossaan mutta siinä mielessä muuttunut, että 1990-luvun alkupuolella, kun yliopistossa opiskellessani siellä vietettiin fuksiaisia ja käytiin jollakin tutustumiskierroksella, ei saarella ollut kuin pikku kauppa, josta haimme jotain juotavaa ja jäätelöt. Nyt kahvila- ja ravintolatarjonta on todella kattava. Söimme esimerkiksi ihanaa lohikeittoa aivan sisäänkäynnin vieressä olevassa Viaporin Deli & Caféssa.



Suomenlinnan kirkko oli alun perin ortodoksikirkko, joka rakennettiin 1854, mutta vuodesta 1919 sitä alettiin muuttamaan enemmän luterilaisemmaksi poistamalla kupolit ja rakentamalla ulkoa nelikulmaiseksi. Vuonna 1929 uudistettu kirkko vihittiin uudelleen käyttöön.




Suomenlinnassa sijaitsee yli 250 vuotta vanha Viaporin telakka, joka on edelleen toiminnassa. Sinne tuotiin tiiliä Katajanokalla sijaitsevasta tiilitehtaasta. Telakka on Suomen vanhin mutta myös yksi maailman vanhimmista yhä toimivista allastelakoista.






Historialliseen linnoitukseen pääsee tutustumaan tosi hyvin, vain muutamat katakombit on suljettu yleisöltä ja varovaisuuteen kehotetaan, sillä jotkut muurien osat ovat niin rapistuneita, että siellä on sortumisvaara ja esimerkiksi pienet lapset voivat vahingossa tipahtaa koloihin tai mereen, mikäli kulkisivat valvomatta.







Vuonna 1760-luvulla valmistuneella Suurella Linnanpihalla sijaitsee Augustin Ehrensvärdin hauta. Ehrensvärd johti Viaporin linnoitustöitä alusta lähtien. Viapori rakennettiin turvaamaan Helsingin kaupunkia, joka oli perustettu haastamaan Pietarin laivaväyliä. Helsingissä asui tuolloin vain noin 1500 asukasta, eikä työmiehiä pystytty majoittamaan kaupunkiin. Myöskään työkaluja ei ollut tarpeeksi, vaan niitä piti tuoda muualta. Ajan oloihin nähden Viapori (eli nykyinen Suomenlinna) valmistui hämmästyttävän nopeasti, noin vuonna 1754. Ehrensvärd kuoli vuonna 1772. Hautamonumentti valmistui 1808 aivan ruotsalaisajan lopulla. Kuningas Kustaa III osallistui itse hautamonumentin suunnitteluun.


Suomenlinnan historiallisesti tärkein puisto on tämä Piperin puisto, joka valmistui nykyisen kaltaiseksi 1870-luvulla mutta oli olemassa jo 1700-luvulla.



Kannattaa kävellä eteläisimmän saaren kärkeen Kustaanmiekalle asti.





Nimittäin siellä aivan Kustaanmiekan salmen edustalla sijaitsee Kuninkaanportti, jota Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik käytti vieraillessaan saarella.


Toisella puolella Kuninkaanporttia on muistokivi, johon on kaiverrettu Ehrensvärdin kuuluisa lause, mikä kuuluu suomeksi: "Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun."


Hauska lisä Suomenlinnan erikoisuutena on, että saarella kasvaa kasveja, joita ei löydy muualta Suomesta ja joita on jopa sukupuuttoon kuollut muualla. Nämä kasvin siemenet ovat tulleet saarelle ruotsalaisten sotilaiden kengänpohjissa ja venäläiskauden aikana huoltokuljetusten mukana idästä. Lajeja on tullut Euroopasta, Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta. Suomenlinnalaisia harvinaisia kasveja ovat muun muassa sikuri ja jalominttu.

Suomenlinnaa voi lämpimästi suositella päiväretken kohteeksi, jos Helsingissä matkailee tai asuu. Suomenlinnan laiturilta on muuten myös hyvä näkymä suoraan Helsingin tuomiokirkolle ja Katajanokalle!


Tämä postaus kuuluu Blogisisarten Tervetuloa kevät ja kesä -postaussarjaan. Eilinen postaus kesän bucket lististä löytyy Kiljusten blogista ja huominen postaus avautuu Milli's Little Home -blogissa. Kaikki postaukset löytyvät kootusti täältä.


6 comments

  1. Olen käynyt pari kolme kertaa Suomenlinnassa. Jotenkin se ei ole oikein avautunut minulle. Lauttamatka ja jäätelön syönti ovat olleet joka kerta parasta, muuten minua on alkanut ahdistamaan alueen "sotainen" fiilis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se tietenkin kuuluu tuohon paikkaan olennaisesti mutta juuri se mielestäni Suomenlinnasta tekeekin ainutlaatuisen, nuo vanhat rakennukset ja historian havina. Minusta tuntuu, että nyt vasta tällä reissulla minullekin avautui tuo saaren hienous, vaikka olen siellä käynyt ennenkin monta kertaa.

      Delete
  2. Olipa kiva lukea tämä postaus ja ihastella kauniita kuvia. Täytyy nimittäin häpeäkseni myöntää, että en ole ikinä käynyt Suomenlinnassa vaikka olen jopa asunut Helsingissä. Pitäisi varmasti lisätä Suonenlinna bucket listille...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannattaa ehdottomasti! Olen monta kertaa Tallinnassa ihaillut vanhaa kaupunkia ja harmitellut, kun meillä ei ole mitään vastaavaa historiaa etenkään Helsingissä mutta tajusin, että onhan tuo Suomenlinna nyt kuitenkin hieno ja uniikki. :)

      Delete
  3. Suomenlinna on aivan huippu retkikohde, mutta olemme me joskus sateisella kelillä ostaneet torilta kirsikoita ja ajaneet lautalla edestakaisin ja nauttineet minisaaristoristeilystä :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, kuulostaa aivan loistavalta idealta! :) Paljonhan siinä lauttamatkallakin on katseltavaa.

      Delete

© KAHDEN TALON VÄKEÄ • Theme by Maira G.