Kesän loppu: pientä remonttia ja keskiaikamarkkinat


Niin se vain hurahti viimeinenkin kesälomaviikko ja koulut alkoivat. Hieman absurdilta tuntui kävellä tänään Helsingin katuja pitkin, kun on niin paljon kesällä ollut täältä poissa.




Jotenkin tämä kesä oli epätyydyttävä - lastenkin mielestä. Kuulin omien lasteni lisäksi myös luokkakavereiden valittavan, miten tylsä kesä oli. Ilmeisesti tylsyys johtui säistä, koska kun oli koko ajan kylmä, ei voinut mennä uimaankaan eikä päässyt tekemään normaaleja kesäjuttuja. Meidänkin lapsilla oli shortsit päällä vain muutamana päivänä, kun oli enemmän hellettä ja silloin pääsivät myös järveen uimaan.


Oli miten oli, ainakin kesätalolla saimme tehtyä jälleen pieniä parannuksia. Tämän kesän juttuja olivat sisäilman parantaminen ilmanvaihtoventtiilien avulla ja ilmalämpöpumpun huolto. Painovoimainen ilmanvaihto ei tässä hirsitalossa ihan parhaalla mahdollisella tavalla ole toiminut, kun emme vakituisesti talossa asu emmekä siis pysty siellä tuulettamaan samalla tavalla kuin talossa asuessa. Korvausilmaa tuppasi tulemaan alapohjasta ja sehän ei ihan paras ilma sitten ole. Muutamia asiantuntijoita konsultoituamme saimme suositukset tehdä uudet läpiviennit venttiileille katon rajaan. Kun jopa talotohtori Panu Kaila kuulemma näitä suosittaa vanhoihin taloihin, päätimme sellaiset asentaa.


Venttiilien poraamisessa saatiin samalla pieni läpileikkaus talon seiniin. Ensinnäkin ilouutinen oli se, että hirret ovat sekä ulko- että sisäpuolelta kuivat. Toiseksi oli hauska nähdä mitä 1950-1960-luvun taitteessa tehdyssä remontissa oli jätetty Halltex-levyn toiselle puolelle: ilmeisesti alkuperäiset 1930-luvun tapetit pinkopahvin päällä. Nytpä tiedän, miltä talo näytti alkuperäisasussaan.




Kuistin seinien välistä löytyi myös vanhoja sanomalehtiä, pääasiassa Åbo Underrättelseriä ja Hufvudstadsbladetia.


Vanhat lautalattiat olemme jo muutamasta huoneesta esiin kaivaneet linoleumin alta mutta ne myöhempien kerrostumien tapetit ovat vielä paikallaan. Esimerkiksi tästä lastenhuoneesta haluaisin niin kovasti kaivaa esiin tämän 1950-luvun lastentapetin, josta pieniä osia olemme jo esiin saaneet.


Olihan meillä vähän kulturelliakin menoa mökkeilyn ohella. Kävimme Kankaanpäässä kahvilla Postelli-nimisessä kahvilassa. Siellä olikin aika vänkä vanhan ajan sisustus, ihailin muun muassa näitä Singer-ompelukoneenpöydistä tehtyjä pöytiä.






Lisäksi kävimme Ulvilan keskiaikamarkkinoilla. Olemme siellä muutamana aiempanakin vuonna käyneet mutta tämä vuosi oli hieman pettymys. Paikkaa oli vaihdettu ja paljon sellaisia näytteilleasettajia, joita aiemmin on ollut, ei nyt näkynyt. Jäin kaipaamaan esimerkiksi erästä oman tilan villalankamyyjää ja kasvivärjäystä sekä keskiaikaistyylisiä telttoja, joissa keskiaikaseuralaiset ainakin viime vuonna asuivat.












Nyt sitten alkaa arkinen aherrus ja syksyn odotus. Varmaan joitakin lämpimiä päiviä tässä vielä lisää saamme mutta ei se ihan sama ole kuin kesällä. Toivottavasti ensi vuonna säät suosisivat meitä enemmän! Nähtäväksi jää myös, miten tämän vaahteran istuttaminen lahoon, kaadettuun hevoskastanjapuun kantoon onnistuu.


4 comments

  1. Hienoja kuvia ja kivoja kuulumisia! :)
    Ja voi kuinka hauska tuo vanha lastenhuoneen tapetti, toivottavasti saate sen esiin!
    Kesä ei tosiaan säiden puolesta suosinut, ainakaan uimaintoisia.
    Iloisia syyspäiviä sinne! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, Taina! Tykkään itsekin kovasti tuosta lastenhuoneen tapetista mutta ymmärrän kyllä, että se ei talossa aiemmin yksin asunutta vanhaa rouvaa ollut miellyttänyt, vaan oli laitattanut siihen perustylsän vaalean tapetin päälle. ;) Samoin, mukavaa syksyä sinullekin!

      Delete
  2. Voi, miten ihania singer-pöytiä, kahvikuppeja ja tapetteja. Aarteita ja hyvänmielen luojia. Kuvistakin ilahtuu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, Kati! Tuossa kahvilassa on kyllä kiva sisustus. Tuon huvilan entistäminen on tosiaan oma puuhansa ja kun haluaisi säilyttää niin paljon vanhaa kuin mahdollista niin se on aikamoinen haaste.

      Delete

© KAHDEN TALON VÄKEÄ • Theme by Maira G.