Christ Church ja Harry Potter


Olen ollut todella kiireinen Suomeen-paluuni jälkeen, joten nyt tulee jälkijunassa vielä näitä Englannin-ajan postauksia. Yksi vaikuttavimmista kohteista Oxfordissa on Christ Church, jonka ruokasali tunnetaan paremmin Harry Potter -elokuvista Tylypahkan ruokasalina.


Viikonloppuisin Christ Churchiin on helposti pitkät jonot, mutta arkipäivisin pääsee jonottamatta sisään.


Ruokasalissa voi melkein tuntea taulujen kohta alkavan elää.


On huima ajatus, että tämä yksi Oxfordin yliopiston 38 collegesta on perustettu vuonna 1546 ja että täällä on käyskennellyt melkoinen määrä ihmisiä jo monen vuosisadan ajan. Henrik VIII nimesi collegen latinaksi Ædes Christi (Christ Church eli Kristuksen kirkko/temppeli tai talo).


Taulut seinillä kertovat historiasta. Muun muassa yksi tunnetuimmista filosofeista, John Locke, löytyy sieltä.


Myös kuningas Kaarle I asui Christ Churchissa Englannin sisällissodan aikana 1642-1646. Hänen parlamenttinsa kokoontui collegen ruokasalissa. Me kävimme siellä Halloween-päivänä, jolloin ruokasali oli puettu collegen illallisen viettoa varten upeisiin Halloween-koristeisiin. Opettajat istuvat edessä lehterillä tämän pöydän ääressä ja oppilaat salissa pitkien pöytien ääressä.



Tässä ruokasaliin johtavassa portaikossa on kuvattu kohtauksia kahteen ensimmäiseen Harry Potter -elokuvaan.


Collegen piha (Tom Quad) on peräisin kardinaali Wolseyn ajalta. Kuuluisa englantilainen arkkitehti Christopher Wren oli Christ Churchin alumni ja suunnitteli kellotornin vuonna 1682, joka kulkee nimellä Tom Tower. Tornin sisällä oleva kello Great Tom on antanut nimensä sekä tornille että pihalle.


Kellonsoittajilla on ollut ihan oma "kiltansa" ja heille on ripustettu muistolaattoja rakennuksen seiniin.



Oxford on mielestäni upea kaupunki, jossa riittää katsottavaa moneksi päiväksi, vaikkei siellä kuukautta asuisikaan, niin kuin minä. Katso vaikka nämä aiemmat postaukseni Oxfordista:

No comments

Post a Comment

© KAHDEN TALON VÄKEÄ • Theme by Maira G.