New Yorkin Keskuspuisto


Paras tapa viettää viikonlopun rauhaisia päiviä on mennä kävelylle tai lenkille New Yorkin Central Parkiin eli Keskuspuistoon. On uskomatonta, että niin vilkkaan kaupungin sydämeen on jätetty vehreä ja iso keidas, vaikka asuinpinta-alaa Manhattanilla ei enää enempää olekaan (siksi siellä rakennetaan pilvenpiirtäjiä). Näin asia ei aluksi meinannutkaan olla, vaan Manhattanin metsäalueet vähenivät kovaa vauhtia väkiluvun lisääntyessä 1800-luvulla.


Jotkut varakkaammat kaupunkilaiset alkoivat kuitenkin vaatia puisto-aluetta ja vuonna 1853 säädettiin asetus, jonka nojalla Fifth Avenuen ja Eighth Avenuen väliin jäävä suorakaiteen muotoinen tila jätettiin virkistysalueeksi vastoin alkuperäistä asemakaavaa.



Puistosta järjestettiin maisemasuunnittelukilpailu, mutta sitä ennen alue tyhjennettiin sen asukkaista: noin 1600 afroamerikkalaista ja irlantilaisperäistä maahanmuuttajaa häädettiin kodeistaan ja heidän talonsa, maatilansa, kirkkonsa ja hautausmaansa pakkolunastettiin ja purettiin. 


Tämän päivän asukkaat ovat tietenkin ylen onnellisia puistosta ja sen tarjoamasta virkistyskäytöstä, eikä tietysti tuollaisia pakkolunastusasioita enää tule mietittyä, vaikka se onkin ollut sen ajan asukkaille kauhea asia. 



Keskuspuistossa on ihania järvialueita, joissa pääsee vuokraamaan soutuveneen ja voi tarkastella lähempää vaikka kilpikonnia jotka vedessä uivat. Kävimme tällaisella soutelulla juhannuspäivän kunniaksi. Perinteistä mökkeilyohjelmaa siis... urbaanissa ympäristössä!




Kilpikonnia löytyi lepäämästä puun rungolta useampikin.






Puistossa on paljon katsottavaa, suihkulähteitä ja kaikenlaisia esityksiä tanssiperformansseista taulujen kauppaajiin.



Soutamisen jälkeen suuntasimme brunssille Boathouse-ravintolaan, joka on The Laken vieressä. Istuimme veden äärellä olevassa pöydässä ja pääsimme seuraamaan kalojen uintia.






Keskuspuistossa on myös Alice in Wonderland -veistoksia. Kuvassa irvikissa.


Tämä näky on tuttu monista leffoista: lapset tykkäävät uitella näitä purjeveneitä.


Keskuspuistossa on myös Jacqueline Kennedy Onassikselle omistettu alue.




Täytyy sanoa, että puistossa vietetty päivä tuli ihan tarpeeseen tuon kovin hektisen kaupungin väsytettyä matkailijat.

No comments

Post a Comment

© KAHDEN TALON VÄKEÄ • Theme by Maira G.