Presidenttien Washington: National Mall ja Valkoinen talo


Washingtonin nähtävyydet aloitetaan yleensä aina The National Mallilta. Nimestään huolimatta Mall ei ole kauppakeskus vaan iso puisto. Sen varrella sijaitsevat esimerkiksi Yhdysvaltain kongressin Capitol Building, Lincolnin muistomerkki ja Washington-monumentti sekä erilaisia museoita, joihin useimpiin on vapaa pääsy!




Washington Monument eli Washington-monumentti on rakennettu kahdessa osassa. Rakentaminen aloitettiin vasta vuonna 1848, vaikka päätös rakentamisesta tehtiin jo vuonna 1783. Rahat loppuivat kuitenkin nuorelta kansakunnalta kesken rakentamisen ja siksi alaosa on vaaleampi kuin yläosa, sillä yläosa on rakennettu loppuun vasta vuonna 1884.


Lisäksi monumentista tehtiin yksinkertaisempi kuin alkuperäinen suunnitelma oli. Se oli valmistuttuaan maailman korkein rakennus, kunnes Eiffel-torni Pariisissa ylitti sen. Washington-monumentti kuitenkin määrittää sen, minkä korkuisia rakennukset Washingtonissa ovat eli sen yli ei saa täällä rakentaa. Tuon määräyksen huomaa hyvin kaupungilla kulkiessa, sillä voisi olettaa joidenkin rakennusten lähentelevän pilvenpiirtäjiä, kuten New Yorkissa, mutta ei.


Capitol Building on Yhdysvaltain kongressin rakennus, joka on valmistunut 1800-luvulla. Sen arkkitehtuuri on yksi Washingtonin vaikuttavimpia, ja meille se on tuttu myös Lego Architecture -legoista.


The National Mallin varrella on näkymä Valkoiseen taloon, tosin takapuolelta, joka ei ole niin tunnettu.


Tässä alapuolella on Valkoinen talo etupuolelta. Tänne pitää tulla kyllä eri reittiä eli tämä kuva on otettu eri päivänä. Valkoisen talon edustalla on puisto, joka on todella tarkkaan aidoitettu niin, ettei sinne pääse ajamaan vaikkapa autolla. Valkoisen talon edustalla oli myös parisenkymmentä turvamiestä väkijoukkoa vahtimassa.



Kun jatkaa The National Mallia eteenpäin Lincolnin muistomerkille päin, on matkan varrella National WWII Memorial. 





Mutta pettymyksekseni Lincolnin muistomerkin edessä oleva Reflecting Pool oli tyhjä vedestä! Olin niin odottanut tämän vesialtaan näkemistä, mikä on tuttu ihan kaikista Washingtoniin liittyvistä tärkeistä tapahtumista telkkarissa. 


Mutta minkäs teet. Oli silti hieno nähdä nämä kaikki Washingtonin tärkeät muistomerkit. 

National Mallista Metro Centerille päin löytyvät vielä Edgar Hoover FBI Building eli FBI:n päämaja ja heti sen jälkeen Ford's Theater - paikka, jossa Abraham Lincoln ammuttiin vuonna 1865.




Kuolettavasti haavoittunut Lincoln kiikutettiin kadun toisella puolen olevaan asuntolaan, jossa hän kuoli. Hänen ei haluttu kuolevan teatterissa mutta Valkoiseen taloon saakka ei häntä myöskään lähdetty viemään, vaikka sekään ei olisi ollut kuin noin viiden korttelin päässä.



Washingtonissa on tosiaan vaikea välttyä näkemästä mitään viittauksia presidentteihin, sillä heidän muistomerkkejään ynnä muita on vähän joka puolella, jopa tällaisen seinämaalauksen onnistuin löytämään.



No comments

Post a Comment

© KAHDEN TALON VÄKEÄ • Theme by Maira G.