Joulunavaus Kotkassa


Viime viikonloppuna vietettiin monessa kaupungissa joulunavajaisia. Olimme lauantaina käymässä Kotkassa, kaupungissa, jossa olen käynyt lukion. Nykyään kaduilla kulkiessa en näe koskaan ketään tuttuja. Suurin osa kavereistani on muuttanut muualle enkä ole juurikaan törmännyt paikkakunnalle jääneisiinkään.
Silti on mukava käydä vanhassa tutussa kaupungissa. Meillä on lähes aina samat rutiinit, kun sinne menemme. Ensin käymme torilla Kotkan Tori-Kahvilassa syömässä lihapiirakat ja possot. Kotkassa on yksinkertaisesti maailman parhaat lihikset eikä posson voittanutta vain ole.
Tuo Kotkan tori on kyllä hieman ankea. Aikoinaan tälläkin paikalla on ollut hienoja vanhoja taloja, jotka on sitten "edistyksen" tieltä purettu pois. Tuon kuusen takana on Kotkan kaupungintalo, joka edustaa modernismia 1930-luvulta. Toinen 1930-luvun talo on torin pohjoispuolella oleva funktionalistinen vanha Säästöpankin talo. Nämä talot on merkitty Museoviraston valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Torin ympäristöstä on kuitenkin purettu vieläkin vanhempia kauniita taloja, esimerkiksi vanha kauppahalli. Mielestäni sääli, mutta minkäs teet. On siinä torin ympärillä myös sitten säilynyt pari vanhempaa ja kauniimpaa taloa kuitenkin.


Käymme myös aina kauppakeskus Pasaatissa. Etenkin Suomalaisessa kirjakaupassa täytyy jostain syystä aina poiketa ja usein sieltä lähtee matkaani jokin kirja, joko käsityökirja tai jokin muu. Käymme myös paikallisilla kirppiksillä. Varsinkin Aarrearkku on ollut ennen mieleemme, kun siellä oli niin paljon kaikenlaista tavaraa mutta se on omistajavaihdoksen myötä muuttanut muotoaan väljemmäksi. Aina sieltä jotain on löytynyt silti. Alkusyksystä siellä käydessämme tein mukavia käsityöaiheisia kirppislöytöjä.


Tänään avautuukin täällä Helsingissä Senaatintorilla Tuomaan markkinat. Siellä voisi piipahtaa, etenkin kun lunta satoi eilen ja tänään on ihan suht hyvä ilma, ei sada vettä eikä räntää.

Oletko sinä jo käynyt avaamassa joulua jossakin?

2 comments

  1. Mielenkiintoinen postaus, Kotka kun on minulle jäänyt vieraaksi kaupungiksi. Minä olen puolestani fiilistellyt joulua juurikin Tuomaan Markkinoilla ja täällä Tampereella joulutorilla :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kävinkin katsomassa ihanat kuvasi Helsingistä ja joulutorilta. :) Tuosta Kotkasta voisi joskus tehdä uudemmankin postauksen, vaikka kesäaikaan, se (niin kuin lähes kaikki Suomen kaupungit) kun on "kiva kesäkaupunki". :)

      Delete