Tamminiemi - Urho Kekkosen kotimuseo


Jos kaipaat hieman erilaista museokäyntiä niin piipahdapa Urho Kekkosen kotimuseossa Tamminiemessä. Se on keväällä ja kesällä auki keskiviikosta sunnuntaisin klo 11-17. Tulevana sunnuntaina on luvassa peräti äitienpäiväkonsertti klo 13.

Tamminiemessä sijainneen alkuperäisen vuodelta 1889 peräisin olevan huvilan, Villa Ekuddenin, tilalle rakennutettiin tiilihuvila vuonna 1904 tukkukauppias Jörgen Nissenille. Sen suunnittelivat Sigurd Frosterus ja Gustaf Strengell. Villa Nissen siirtyi Amos Andersonille vuonna 1924, joka puolestaan lahjoitti huvilan valtiolle presidentin virka-asunnoksi vuonna 1940.


Tamminiemi, joka siis oli ennen tasavallan presidenttien asunto, muutettiin Urho Kekkosen kotimuseoksi vuonna 1987. Kekkonen nyt tietysti asui pisimpään tässä asunnossa, joten aika luonnollinen veto tuo oli.


Museossa pääsee kivasti 1970-luvun tunnelmaan.Tämä maailmankartasto ja karttakaappi olivat lahja Yhdysvaltain presidentiltä Lyndon B. Johnsonilta.


Tämä peili puolestaan on tullut lahjana Ranskan presidentiltä Charles de Gaullelta ja peilin alapuolella olevassa kuvassa oleva sikarilaatikko on Kuuban presidentiltä Fidel Castrolta.Ruokasali on kaunis. Siinä voisi syödä illallista jonkun soittaessa mukavaa pianomusiikkia ja sitten voisi baariosastolta hakea jonkun juoman ja rojahtaa johonkin näistä mukavista tuoleista ja nauttia illasta vieraiden kanssa.

Keittiö on kyllä ihan taattua 1970-lukua. Meilläkin oli kotona tuollainen vihreä puhelin ja samanväriset sinapinkeltaiset keittiönkaapit. Sinapinkeltainen teema jatkuu muuallakin.Tämän telkkarin ääressä Kekkonen katsoi iltauutiset.


Kekkosen makuuhuone oli suhteellisen vaatimaton.Sylvi Kekkosella puolestaan oli oikein kullanvärinen tuoli omassa makuuhuoneessaan.Upea kaari-ikkuna avaa näkymän suoraan Saunalahdelle.
Ja museokäynteihin kuuluu aina kahvilakäynti.


Kahvilan yhteydessä on Kekkosen rantasauna, joka rakennettiin vuonna 1956. Sitä täydennettiin uima-allasosastolla vuonna 1969.Upea paikka - ehdottomasti tutustumisen arvoinen!

2 comments

  1. Tamminiemessä on aika pysähtynyt. Minulle on museosta jäänyt mieleen asiaansa vihkiytynyt opas. Kun on hyvä opas, museovierailusta saa vielä moninverroin enemmän irti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on ihan totta. Me emme valitettavasti opaskäyntiin ehtineet ja rantasaunakin oli suljettu, kun kävimme mutta ehkä jonakin kertana sitten. Hieno museo joka tapauksessa!

      Delete