Aulangon kansallismaisema huikaisee


Vietimme syyslomaa viime viikolla (onneksi, koska tällä viikolla on ollut kylmä ja jopa satanut lunta!). Kävimme Hämeenlinnassa Aulangolla kylpemässä ja teimme kävelyretken näköalatorniin. Olipahan huikaisevat näkymät näköalatasanteelta ja tornista! Otti kyllä myös vatsanpohjasta, hieman korkean paikan kammoinen kun olen... Tuo näkymä Vanajaveden laaksoon on valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista.
Torni on myös itsessään nähtävyys. Se on valmistunut vuonna 1907. Arkkitehtinä toimi Waldemar Aspelin.

Kävelymatkalla tornille löytyy paljon katsottavaa, muun muassa Metsälammen rannalla sijaitseva Ruusulaakson paviljonki. Se on toinen alueen alkuperäisistä, eversti Standertskjöldin aikaisista huvimajoista 1890-luvulta.


Nämä hauskat kyltit on suunnitellut taiteilija Lennart Segerstråle. 1900-luvun alussa metsässä sai kulkea ihan vapaasti, mikä oli siihen aikaan edistyksellistä.Alueella on kaksi tekolampea, Metsälampi ja Joutsenlampi. Tässä Joutsenlampi, jota kiertää puu- ja pensaslajipolku.


Olemme käyneet vuosien varrella jo useasti Aulangolla (katso vaikka tämä pääsiäisen postaus) mutta aina siellä riittää katsottavaa. Vieläkin meillä on reittejä, joilla emme ole käyneet! Täytyy sanoa, että pienikin tällainen metsäretki rentouttaa ja vapauttaa hyvän olon endorfiineja.

8 comments

 1. Upeat maisemat! Olemme meinanneet jo moneen otteeseen suunnata Aulangon kylpylään, mutta toistaiseksi se on jäänyt. Onko se kylpylänä mielestäsi käymisen arvoinen? Tai onko mielessäsi muita kylpylöitä, jotka voisivat soveltua romanttiseen viikonloppuun? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minusta Aulanko on tosi kiva kylpylä. Siellä on lämmintä vettä ja mukava tunnelma eikä yleensä liian paljon väkeä, vaikka lapsiperheitä kylpylässä paljon käykin (verrattuna johonkin Turun Caribiaan, joka on aina ihan täpötäynnä ollut). Jos kuitenkin oikein romanttista viikonloppua hakee niin ehkä Naantalin kylpylä tai Haikon kylpylä profiloituvat tässä vielä paremmin, sillä niissä ei ole edes lasten altaita, joten siellä käy pääasiassa aikuisia. Ei Aulankoakaan tarvitse poissulkea kuitenkaan, kyllä siellä rauhallista on ja sinne on mukavan lyhyt matkakin Tampereelta ja lisäksi nuo ulkoilureitit ovat aivan upeita!

   Delete
 2. VAU! Olin keväällä eräässä koulutuksessa Aulangon Rantasipi hotellissa ja näin tuon tornin bussin ikkunasta ja jäin miettimään, mikä se mahtaa olla! Ihanat maisemat, kiitos vinkistä, täytyykin lähteä joku viikonloppu Hämeenlinnaan suunnille ulkoiluttamaan kameraa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä kestä! En itsekään tiennyt, että siellä tällaiset maisemat odottaisivat! Tarkoin varjeltu salaisuus... Tuonne näköalatornille on kylpylältä vain noin puolentoista kilometrin kävelymatka eli ei ole paha (ja pääsee sinne myös autollakin ihan suoraan mutta sitten missaa nuo tekolammet). Kesällähän siellä on myös kahvila, mutta nyt syksyllä se ei ollut auki.

   Delete
 3. Aulangon kansallismaisemissa kelpaa kyllä vierailla kaikkina vuodenaikoina. Kylpylä on pieni ja rauhallinen. Kävimme siellä usein lasten ollessa pieniä. Isommille lapsille siellä ei ole tarpeeksi aktiviteettia. Paljon riippuu siitä millaiseen saumaan kylpylään osuu, mutta parhaimmillaan se sopii oivallisesti myös romanttisen viikonlopun viettämiseen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen samaa mieltä, kyllä siitä romanttiseenkin viikonloppuun on, etenkin, jos ei ole ihan täynnä pelkkiä lapsiperheitä juuri silloin.

   Delete
 4. Aulanko on ihan mahtava vierailukohde! Oli mun kouluaikoina perheen vakiopaikka syyslomilla :)

  Ympäristö on vain niin kaunista kaikkine eri kohteineen ja aina vähän niinkuin löytää jotain uutta kun niitä rakennuksiakin on eri puolilla. Itse tornistakin on huikeat näkymät (kunhan sinne vain uskaltaa kävellä) :D

  Tosi hyvät kuvat oot saanut ikuistettua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, Jenni! Se on ihan just niin kuin sanoit, aina löytää jotain uutta sieltä. Ihan varmasti mennään aina vaan uudestaan, kun lapsetkin tuntuvat tykkäävän...

   Delete