Vältä hävikkiruokaa, tee banaanipirtelöä


Noin 400 miljoonaa kiloa ruokaa päätyy Suomessa roskiin tai biojätteeksi, kertoi Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan jokin aika sitten. Meilläkin valitettavasti menee paikoitellen pilaantunutta ja vanhaksi mennyttä ruokaa biojätteeseen ja etenkin lasten lautasilta joudutaan kippaamaan syömättä jäänyttä ruokaa biojätteeseen.
 
Yritän silti käyttää niin paljon kuin mahdollista ruoanlaitossa myös jo päiväykset ohittaneita aineksia, jos ne ovat kunnossa, ja hieman jo parhaat päivänsä muutenkin nähneitä hedelmiä ja kasviksia. Varsinkin banaanit ovat sellaisia, jotka jakavat mielipiteitä meidän taloudessamme. Puolet perheestä syö banaaneja vain, jos ne ovat lähes vihreitä ja toinen puoli syö niitä vain, kun ne ovat paljon kypsempiä. Jo mustuneita ei silti oikein kukaan tahdo käyttää mutta onneksi olen saanut niitä käytettyä banaanipirtelössä, johon sopii myös jo päiväykset ohittaneet jogurtit kaveriksi.

Banaanipirtelö onkin meillä suuressa suosiossa välipalana tai iltapalana, joten päätin jakaa ohjeen tässä. Halutessasi voit korvata maustetun jogurtin maustamattomalla jogurtilla ja lisätä hieman sokeria ja vaniljasokeria tai marjoja ja maidon voi korvata soija- tai kauramaidolla.


Banaanipirtelö

1 banaani
2 dl maustettua jogurttia 
(mieluiten mansikka-banaaniarkijogurtti, 
myös banaanijogurtti tai vaniljajogurtti ovat hyviä)
2 dl maitoa

Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella ja tarjoile korkeasta lasista. Millaisia hävikkiruokareseptejä sinulla on? 

8 comments

 1. Minä käytän kanssa kaikki nuupahtaneet hedelmät smoothieisiin, kasvikset wokkeihin, puuron jämät taikinoihin, leivän käntyt muhevoituu vielä uunileipinä.. pyrin välttämään viimeiseen saakka ruuan heittämistä roskikseen.
  Kiva resepti tämä, täytyypä kokeilla!��

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että meitä on muitakin. :) Puuron tähteistä saa muuten hyviä sämpylöitä! Sosekeittojen loputkin voi lykätä taikinaan.

   Delete
 2. Samoja juttuja meillä tehdään kuin Tainallakin, hävikistä haluaisin kokonaan eroon jo ihan lompakon takia, mutta silti sitä tulee. Tärkeintä lienee juuri se, että tiedostaa asian jo kaupassa ja ostaa vain mitä tarvitaan ja käytetään varmasti. Varsinkin ale tuotteet ovat petollisia kun pitäisi usein käyttää jo heti pois. Meillä ruokaa menee kahden aikuisen taloudessa joskus enemmän ja joskus vähemmän, mutta jos ruokaa jää yli ja sitä ei olla heti seuraavana päivänä syömässä pois pistän pakkaseen ja sieltä on helppo napata evääksi. Tärkeä aihe ja nyt rupesi tekemään kovin mieli pirtelöä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan totta, vaikka aletuotteissa säästää niin pitää miettiä tarkkaan, tuleeko käytetyksi! Minä laitan myös pakastimeen ylijääneen ruoan ja syön niitä sitten lounaiksi. Helppoa ja nopeaa. :)

   Delete
 3. Tuo maanlaajuisesti hävikkiin menevän ruoan määrä on kyllä aivan valtava, joten tämä postaus oli hyvä muistutus omien tottumusten tarkastelusta! :)

  Meillä menee onneksi tosi vähän ruokaa hävikkiin, kun on vain kahden hengen talous eikä osteta ruokaa kerralla paljoa. Huonoksi menevät marjat ja hedelmät on kyllä helppo saada kulumaan smoothieihin tai vaikka marjapiirakkaan, maito ja kanamunat menee hyvin pannukakkuun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, Piia! Minäkin käytän juurikin maitoa ja kananmunia letuissa ja pannukakuissa ja kaikki tykkäävät... Joskus tulee tehtyä tosi hyviä uusia reseptejä, kun vain törkkää jääkaapista löytyviä aineksi ruokiin. Esimerkiksi sipsien dippikastikkeen jämiä olen joskus laittanut pastakastikkeeseen. Tulee tosi hyvää kinkkupastakastiketta! Samoin erilaiset kasvikset ja vihannekset, erityisesti valmiiksi leikatut tomaatit, joita ei ole tullut syötyä salaatissa, saa kivasti erilaisiin uuniruokiin ja tomaattipohjaisiin pastakastikkeisiin heitettyä sekaan muhimaan ja antamaan lisämakua.

   Delete
 4. Pirtelöt ja smoothiet ovat aivan parhaita, ne ovat herkkua ja niihin saa jemmattua kaikkea kivaa :)
  Itselleni rakkain hävikkiruokaohje on mummoni riisilätyt, niihin menee keitettyä riisiä ja kananmunia ja niiden kanssa voi syödä liki mitä vain http://tsajut.blogspot.fi/2017/05/riisilatyt.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaapa hyvältä! Kiva, kun jaoit reseptisi tässä. :)

   Delete