Flashback Friday: Balmoralin linna


Oletko seurannut Ylen draamasarjaa Victoria - nuori kuningatar? Tai Netflixistä The Crown -sarjaa? Minä olen katsonut näitä, vaikken mikään rojalisti olekaan mutta historia kiinnostaa, ja lisäksi olen juuri lukemassa Julian Fellowesin (tiedäthän, Downton Abbeyn tekijän) Belgravia-kirjaa, joten ilahduin suuresti huomatessani Britannian kuninkaallisen perheen kesäasunnosta, Balmoralin linnasta, kertovasta Kiehtova maailma: Balmoralin tarina -dokumenttisarjasta, sillä me kirjaimellisesti aivan sattumalta osuimme Balmoralin linnaan yhdellä lukuisista autoajeluistamme Skotlannissa joitakin vuosia sitten. Onpa ollut kiva nähdä noita Balmoralin tiluksia enemmän tuosta sarjasta, sillä ajoimme sinne lokakuussa, jolloin se ei ollut auki yleisölle vaan kuninkaallinen perhe siellä vielä ilmeisesti vietti lomaansa.

Linna sijaitsee Aberdeenshiressä, lähellä Crathien kylää Ballaterista hieman länteen. Linnaan ei ole mitään opastuksia, ainoastaan pienenpieni kyltti, jossa lukee Balmoral, joten sinne ei ole ihan helppo löytää - eikä se ole varmastikaan tarkoituskaan. Mekin uteliaisuuttamme käännyimme tuolle pikkutielle, kun nimi Balmoral herätti kelloja mielessäni.Skotlannissa on ihan normaalia nähdä joko lampaita tai Ylämaan karjaa teillä ja teidenvarsilla liikkumassa. Lisäksi tiet voivat olla todella jyrkkiä ja kaartuvia. Vastaantulevia autoilijoitakin voi joutua varomaan, koska monesti tiet ovat yksikaistaisia.


Mutta kyllä kannatti ajaa loppuun saakka. Tässä on koski, jossa prinssi Charlesin ja poikien on nähty kalastavan.


Nämä muistomerkit vahvistivat epäilyksiäni siitä, että oikealla tiellä olimme. Jännitys alkoi tiivistyä... Päätimme jatkaa ajelua eteenpäin tuota tietä pitkin.

Ja siellähän ne tutut monogrammit, GR ja MR, olivat, suoraan edessämme! Kuningatar Viktoria ihastui Skotlantiin käydessään siellä ensimmäistä kertaa vuonna 1842. Hän päätti hankkia Ylämailta linnan, jota ei koskaan ollut nähnyt. Alkuperäinen linna oli rakennettu jo 1400-luvulla mutta kun prinssi Albert osti Balmoralia ympäröivät maatiluksetkin vuonna 1852 kuningatar Viktorian ensin niitä vuokrattua vuosikausia, kävi ilmi, että linna oli heidän tarpeisiinsa liian pieni, joten prinssi Albert auttoi arkkitehti William Smithiä yhdessä suunnittelemaan uuden linnan, joka valmistui vuonna 1856.  Tuolloin tuo vanha linna hävitettiin. Siitä ei varmaan ole edes mitään kuvia, joten ei voida tietää, minkälainen historiallinen pytinki menetettiin.

Nykyisin kuningatar Elisabet viettää Balmoralissa kaksi kuukautta vuodesta elokuusta lokakuuhun. En yhtään ihmettele, että kuninkaallinen perhe aina Viktoriasta Elisabetiin on niin ihastunut Skotlantiin, niinhän minäkin olen menettänyt sydämeni noille maisemille.


Olisi toki ollut kiva päästä paremmin tutustumaan tuohon linnaan ja sen maihin, mutta ehkä ensi kerralla, nyt kun tien sinne osaamme. Täytyy tietysti mennä sen aukiolosesongin aikana eli jotakuinkin huhtikuusta heinäkuun loppuun. Sinne voi muuten varata vaikka loman, katso tarkempia lisätietoja täältä.

Tästä linnasta en tiedä, kuuluuko Balmoraliin mutta se näkyy siinä heti kohta tieltä pois ajaessa.Dokumenttisarjan kolmas osa tulee vielä ensi viikon tiistaina, uusinnat näkyvät lauantaisin ja sarja löytyy myös Yle Areenasta. Tässä alla pari linkkiä juttuihin tv-sarjasta:

Seura: Balmoralin linna on kuningatar Elisabetin kesämökki

Iltalehti: Balmoral on skandaalien linna - sopimattomia suhteita ja veljesriitoja6 comments

 1. Vaikuttavan näköinen paikka, varmasti mieletön nähtävyys myös lähempää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, minähän oikein innostuin noista lomamökeistä, joita siellä näyttäisi olevan tarjolla...

   Delete
 2. Ihania kuvia ja upeannäköinen tuo Balmoralin linna! Tuollakin on varmasti aikoinaan monta ritaria ja linnanneitoa käyskennellyt:) Leppoisaa alkavaa viikonloppua♥

  ReplyDelete
 3. Kiehtova postaus, kiitos <3

  ReplyDelete