Flashback Friday: Stirlingin linna ja Wallace Monument

Stirling castle

Viime vuonna kirjoittelin Skotlannin-ajastamme ja kun väitöskirjakiireet pahenivat, jäivät nämä muistelot. Ajattelin jatkaa nyt näitä Flashback Friday -muistelmia aina silloin tällöin. Asuimme siis Stirlingissä ja sen suurin maamerkki on Stirlingin linna, joka on itse asiassa koko Skotlannin merkittävimpiä linnoja sekä historiallisesti että arkkitehtonisesti.

Noin vuonna 1110 kuningas Aleksanteri I rakennutti kukkulalle kappelin. Skotlannin itsenäisyyssotien aikana (1296–1357) Stirlingissä käytiin lukuisia taisteluja, joista kuuluisin oli William Wallacen voitto Englannin kuninkaan Edward I:n joukoista tällä linnan lähellä sijaitsevalla kivisillalla. Tämä kuvassa näkyvä on uusi silta, mutta tuo vanha silta sijaitsi tällä paikalla. William Wallace oli Skotlannin ensimmäinen suuri vapaustaistelija.



Meidän tuntemamme linna on kuitenkin rakennettu vasta Skotlannin itsenäistymisen jälkeen eli 1300-luvun lopulla. Kuninkaat Robert II ja Robert III alkoivat uuden linnan rakennuttamisen. Linnan edustalla on Robert I eli Robert the Brucen patsas. Hän oli Skotlannin kuningas vuosina 1306-1329 ja johdatti Skotlannin taisteluun Englantia vastaan ensimmäisen itsenäisyyssodan aikana. Häntä pidetään Skotlannin kansallissankarina. 





Linnasta on huikeat näkymät yli Stirlingin kaupungin.




Linnan sisällä pääsee kiertelemään paikkoja ja kävelemään pitkin muurien ympärystää.



Linna ja sen ympäristö tarjoavat myös hyvät puitteet larppaajille.


Toinen maamerkki on William Wallacen monumentti, joka näkyy myös lähes joka puolelle kaupunkia ja josta on hienot maisemat.

Stirling Wallace Monument


Tässä näkyy Stirlingin yliopiston rakennuksia ja myös meidän silloinen asuintalomme tuolla vuoren juurella.




Airthreyn linna, josta kirjoitin aiemmin, näkyy myös todella hyvin Wallace Monumentista.


Jos siis joskus käyt Skotlannissa niin suosittelen kyllä myös Stirlingissä piipahtamista, sillä se on historiallisesti hyvin merkittävä kaupunki - onhan se myös Skotlannin entinen pääkaupunki. Sijaintikin on hyvä: Edinburghista pohjoiseen ja jotakuinkin puolessavälissä sekä Edinburghia että Glasgow'ta.

Aiempia postauksiani Skotlannista:









2 comments

  1. Ai että mä rakastan juuri tuollaisia historiallisia kohteita! Kunhan lapset vähän kasvaa (vielä en niitä saa oikein linnoihin houkuteltua, ainakaan montaa kertaa vuodessa) niin tarkoituksena on kierrellä Euroopan linnoja ja vanhoja kaupunkeja. :)
    Kiva postaus, paljon tietoa ja hienot kuva, kiitos! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tällaiset linnat ovat kyllä ihan mielettömän hienoja vierailukohteita. Suosittelen lämpimästi! Meillä onneksi lapsetkin tykkäävät linnoista ja museoista ja muista historiallisista kohteista mutta ovatkin kiinnostuneita myös historiasta - silloin on helpompi mennä toki, kun ei tarvitse maanitella, ja tuo meidän vanhempi lapsihan asui aikanaan Skotlannissa kanssamme niin on ihan vauvasta saakka tällaisissa joutunut käymään. :D

      Delete

© KAHDEN TALON VÄKEÄ • Theme by Maira G.