Pyynikin ja Tahmelan kadonneet rantahuvilat


Tahmelan Huvilassa, joka on yksi harvoista säilyneistä Tampereen Pyhäjärven rantahuviloista, on avautunut valokuvanäyttely näistä jo hävitetyistä huviloista. Näyttelyssä esitellään mitä upeimpia huviloita, joita Tampereen varakkaat kauppiaat ja teollisuusmiehet rakennuttivat 1800-luvun lopulta alkaen. Näyttely on avoinna elokuun loppuun saakka.







Muun muassa nämä yläpuolella kuvissa näkyvät huvilat ovat siis enää muisto vain. Tuokin Rosendahlissa sijainnut ravintolahan kannatti tietenkin korvata sillä mahtavan upealla uudella hotellilla, joka siinä nyt on. (Huomaa sarkastinen äänensävy.)

Monet muut huvilat, joita ei purettu, ovat puolestaan olleet mitä erinäisempien yhdistysten käytössä. Tässä alapuolella olevat kuvat ovat tästä Tahmelan huvilasta. Tämäkin huvila oli aiemmin A-Killan käytössä ja on nyt käynyt läpi muodonmuutoksen sisätiloissa.




1960- ja 1970-luvuilla purettiin paljon puutaloja erityisesti kaupungeissa, kun haluttiin rakentaa uutta ja modernia elementtitaloa. Tätä monet paheksuivat jo silloin. Nykyään ainakin itseäni surettaa nähdä, miten hyväkuntoisiakin upeita rakennuksia on vedetty maan tasalle "edistyksen" nimissä. Toivottavasti voisimme ottaa oppia menneistä, ettei enää tuhottaisi historiallisia arkkitehtonisesti kauniita rakennuksia turhan takia. 

2 comments

  1. Upeat kuvat ja niin kaunis rakennus tuo huvila♥ Minä pidän enemmän vanhasta arkkitehtuurista kuin uudesta:) Mukavaa pääsiäisen aikaa♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, olen samaa mieltä ja samoin sinne Päden pajalle!

      Delete

© KAHDEN TALON VÄKEÄ • Theme by Maira G.