Arlingtonin sotilashautausmaa


Kukapa ei olisi joskus telkkarista nähnyt kuvia Arlingtonin sotilashautausmaalta? Nuo silmänkantamattomiin ulottuvat valkoiset hautakivet ovat syöpyneet ainakin omaan mieleeni. Nyt minulla oli mahdollisuus käydä omin silmin niitä katsomassa. 


Arlingtonin hautausmaa sijaitsee Washington DC:n vieressä Virginian osavaltion puolella, mutta sinne pääsee kätevästi metrolla DC:stä.


Kovin kaukana National Mallilta ei olla: Washington-monumenttikin näkyy ihan helposti hautausmaalle ja Mallille on joskin vähän pidemmän puoleinen mutta kävelymatka silti kahden sillan yli.


Arlingtoniin haudataan sotilaiden ja heidän perheidensä lisäksi myös presidenttejä. Kaikilla presidenteillä on periaatteessa oikeus tulla haudatuksi Arlingtoniin mutta vain William Taft ja John F. Kennedy on haudattu sinne.  Lisäksi Kennedyn suvusta myös senaattorit Robert F. Kennedy ja Edward "Ted" Kennedy ja muita Kennedyjä on tuonne haudattu, kuten John F. Kennedyn vaimo Jackie Kennedy Onassis ja heidän kaksi kuollutta vauvaansa. 






Merkillepantavaa joissakin hautakivissä on se, että niissä on pelkkä sukunimi.


Ylemmillä sotilashenkilöillä on hienommat hautakivet.





Suomalaisiakin sotilaita on haudattu Arlingtoniin, muun muassa suomalaiset Mannerheim-ristin ritarit Olavi Alakulppi ja Lauri Törni. Heidän hautakiviään en nähnyt, mutta sattumalta näin suomalaisen nimen omaavan, Jarmo Antero Karin, hautakiven. Kiven mukaan Kari olisi ollut Vietnamin sodassa.




Arlingtonissa on myös tuntemattoman sotilaan hauta, joka on iso nähtävyys. Saavuimme paikalle juuri vahdinvaihdon aikaan.











Täytyy sanoa, että hautausmaa vetää hiljaiseksi; niin moni nuori tai vanhempikin mies on henkensä menettänyt näissä sodissa.





4 comments

  1. Tämä olisi kyllä pitänyt hoksata käydä meidän DC-vierailulla 2016! Toisaalta päiville riitti paljon ohjelmaa: https://www.flickr.com/photos/timokoo/29270740896/in/album-72157669376886384/ - harmittavasti olivat vähän aiemmin lopettaneet ulkomaalaisten päästämisen valkoiseen taloon, mutta kongressi & senaatti nähtiin sisältä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. DC:ssä on ihan hurjan paljon nähtävää kyllä, että valinta on joskus vaikea!

      Delete
    2. Ja siellä tuli se sama fiilis kuin välillä NYCissäkin, eli niinkuin kävelisi keskellä leffaa, kun ne maisemat ja rakennukset on niin tuttuja.

      Delete
    3. Ihan totta! Tällä hetkellä tuntuu ihan unennäöltä, että vietin koko viime kesän Amerikassa.

      Delete

© KAHDEN TALON VÄKEÄ • Theme by Maira G.