Ruskea - Brown


Katajanokan yleissävy on tiilenpunainen ja ruskea. Monet vanhoista mutta myös uudemman puolen taloista on siellä rakennettu tiilestä. Uspenskin katedraali johdattaa hyvin Katajanokan värimaailmaan ja niin olisi alun perin sen viereen rakennettu Theodor Höijerin suunnittelema Norrménin talokin ollut samaa sävyä, jollei jälkimmäistä olisi purettu ja korvattu Alvar Aallon suunnittelemalla Enso Gutzeitin eli nykyisen Stora Enson pääkonttorilla, "Sokeripalalla", vuonna 1962. 


"Lutikkalinna" on yksi vanhimpia Katajanokan taloja "uudemmalla puolella", mikä on pääosin 1980-luvulla muutoin rakennettu. Se on entinen Puolustusvoimien henkilökunnan asuintalo, joka rakennettiin noin vuonna 1900 Venäjän keisarilliselle armeijalle ja vuonna 1918 siirtyi Suomen armeijalle. Epävirallisen nimen alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta lutikoita tavattiin hirmuisesti siellä vuonna 1918 venäläisten jäljiltä, mistä on arveltu nimen tulevan. Toisaalta rakennuksen on sanottu olevan litteä Kruunuvuorenselältä katsottuna ja muistuttavan lutikkaa.



Katajanokan tulli- ja pakkahuone on valmistunut vuonna 1901. Sen suunnittelija on Gustaf Nyström, joka on suunnitellut myös Säätytalon, Valtionarkiston ja Eteläsataman kauppahallin. Olen itse kerran opiskeluaikana viettänyt itsenäisyyspäivän juhlia tuolla tulli- ja pakkahuoneella, kun kavereiden kaverit vuokrasivat tilan ja järjestivät siellä hienot juhlat. 


Katajanokalta näkee hyvin myös lähiympäristöön, kuten Korkeasaareen, josta erityisesti lintuhäkki erottuu tällekin puolelle. Myös Hylkysaari, joka on nyt ollut myynnissä, näkyy selvästi. Hylkysaarihan on ollut alun perin laivatelakka 1800-luvulla, sitten 1900-luvun alkupuolella luotsiasema, ja Suomen Merimuseona se on toiminut vuosina 1973-2007, kunnes se muutti Kotkaan, johon rakennettiin Merikeskus Vellamo. 


Lisäksi täältä näkee Hanasaaren hiilivoimalan, mikä edustaa ruskeaa kaikissa muodoissa. Tämä voimala on käsittääkseni tarkoitus sulkea vuoden 2024 loppuun mennessä.


Vastapainoksi rakennuksille hieman ruskeita luonnonsävyjäkin.




Briefly in English:

These pictures are from Katajanokka - a small cape in Helsinki where I live. 

16 comments

  1. Kaunista Helsinkiä kauniissa kuvissasi. Katajanokka on arkkitehtuurisesti aivan ihana paikka. Palvelut, kaupat ja sellaiset, elävöittäisivät Nokkaa, aika hiljaista siellä tuntuu olevan silloin, kun käyn siellä.

    Koskakohan olen viimeksi ollut Korkeasaaressa? Siitä on varmaan parikymmentä vuotta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, Susu! Täällä on viime vuosina kyllä vilkastunut meno tuolla Kanavarannan puolella, jonne on noussut paljon ravintoloita, jopa siinä määrin, että asukkaita haittaa vaikkapa taksiralli, joka on siellä mennyt kuulemma aivan villiksi. Luulenpa, että asukkaat täällä tykkäävät nimenomaan siitä, että tämä on niin rauhallinen, vaikka on ihan keskustan kupeessa! Itse pidän juuri siitä myös, että täällä on vain reilut 4000 asukasta, pystyy käydä lenkkeilemässä ilman suurta väenpaljoutta rannoillakin. Mutta tiedän myös, että täältä on ihmisiä muuttanut pois, koska täällä on ollut heidän makuunsa liian rauhallista. :D

      Delete
  2. Kuvatessasi paistoi ihana aurinko, ja se näkyy <3 Helsingissä olisi paljon hienoja kuvauskohteita, mutta harvoin tulee kuvia otettua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on ihan totta. Tämä kuvahaaste on siitä kiva, että tulee vähän niin kuin toimittua turistina omassa kotikaupungissaan.

      Delete
  3. Great photos, and interesting too.

    ReplyDelete
  4. Komeita ruskeita. Ja kiva kun olet kertonut myös rakennusten historiaa. Mielenkiintoista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eipä kestä, minä tykkään historiasta ja on aina kiva selvitellä asioita.

      Delete
  5. Hienoja kuvia. Näissä on kivasti ruskean eri sävyjä.

    ReplyDelete
  6. Vau! Monta ruskean sävyä löysitkin. Tuttuja rakennuksia,joista sai samalla lisää infoa. Kiitos!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukava kuulla! Sinulla taisi tulla vahingossa kaksi kommenttia, vaan eipä haittaa!

      Delete
  7. Love the brown buildings you found! Especially the first - beautiful:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you, Jesh, the first one is the Uspenski Cathedral in Helsinki that is the largest orthodox cathedral in Western Europe.

      Delete

© KAHDEN TALON VÄKEÄ • Theme by Maira G.