Alku - Beginning.


Uusi vuosi on aina uuden alku. Uuden vuoden aattona tehdään lupauksia uudelle vuodelle, koetetaan tehdä elämäntaparemontteja, aloitetaan kuntoilut, laihdutuskuurit, terveellisemmän ruoan syönti ja koetetaan olla muutenkin parempia ihmisiä.

Niin minäkin. Tosin tänä vuonna jouduin ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja ihan aikuisten oikeasti päättämään tehdä elämäntapamuutoksia tosissani. Sain nimittäin soiton lääkäriltä. Olin syksyllä valitellut väsymystäni lääkärissä ja käynyt sitten verikokeissa. Nyt tulokset olivat tulleet ja arvoni olivat muuten kaikin puolin ihan normaalit mutta kolesteroli oli päässyt pompsahtamaan ihan megakorkealle. Kaiken huipuksi hyvän ja pahan rasvan suhde oli kääntynyt päälaelleen ja lääkäri suositteli minulle kolesterolilääkityksen aloittamista!

Vaikka tiedänkin, ja lääkäri sitä painotti myös, että minulla on sukurasitteena korkea riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, en kuitenkaan ihan päälle nelikymppisenä vielä haluaisi alkaa lääkkeitä syömään säännöllisesti. Kun lisäksi korkea kolesteroli yhdessä korkean verenpaineen, tupakoinnin, ylipainon ja diabeteksen kanssa lisäävät sydänsairauksien mutta myös Alzheimerin taudin vaaraa, niin päätin oman itseni vuoksi kokeilla vielä ruokavalion muuttamista ja liikunnan lisäämistä ja katsoa, auttaisiko se asiaa. Muita riskitekijöitä minulla ei onneksi olekaan mutta parasta ryhtyä ennaltaehkäisemään niiden syntyä, etten muita riskitekijöitä edes saisikaan.


Olen nimittäin suoraan sanoen laiminlyönyt kaiken tietämäni viime vuosien aikana. Viisitoista vuotta sitten kolesterolini mitattiin ensimmäisen kerrran ja se oli lievästi kohonnut. Sain silloin käskyn syödä vähärasvaisia juustoja, kalaa, kanaa ja kasviksia enemmän. Näin toiminkin pitkään. Salakavalasti ovat kuitenkin perheen kasvaessa rasvaiset juustot, kermakastikkeet ja mehevät pihvit ja muu punainen liha soluttautuneet jääkaappiini ja lisäksi kotona työskentely on vähentänyt päivittäistä hyötyliikunnan määrää valtavasti (sekä lisännyt suklaan syöntiä aivotyöskentelyn vauhdittamiseksi). On siis tunnustettava, että parannettavaa on, vaikka syksyllä jo olen koettanut ottaa askelia energisemmän elämän puolesta sekä yrittänyt aloittaa terveellisemmän syömisen lisäämällä erityisesti satokauden kasviksia ruokavaliooni.


No, vakain muutoksin olen nyt sitten ryhtynyt puuhaan. Muun perheen syödessä perunoita ja nakkikastiketta minä tein itselleni kahden kaalin gratiinin käyttäen vähärasvaista juustoa, rasvatonta laktoositonta maitoa, margariinia ja ruokaöljyä. Kun kävimme ravintolassa syömässä, tilasin grillattua lohta. Eilen kävin lasten kanssa uimassa. Olen koettanut saada joka päivä nyt liikuntaa lähtemällä erikseen kävelylle, jos en ole aamulla käynyt juoksulenkillä. Nyt kun tuli lunta, voisi yrittää ehtiä luistelemaan. Baby steps, joka päivä.


Oletko sinä tehnyt elämäntaparemontin ja pysynyt siinä? Kerro omat vinkkisi, miten olet pystynyt muuttamaan tapojasi.

Entä minkälainen on sinun alkusi tänä vuonna/tällä viikolla?

Tämän viikon teema: ALKU
This week's theme: BEGINNING

PS. Tässä postauksessa poikkeuksellisesti käytetty ilmaisia kuvituskuvia (paitsi viimeinen luontokuva). Kun itse valokuvaa, haluaisi käyttää tietysti omia kuviaan mutta nyt minulla ei ollut saatavilla sopivia. Mitä mieltä olet tällaisten kuvien käytöstä? Ammattibloggaajathan paljon näitä käyttävät (ja sellainen minä en ole). EDIT: Nyt kaikki muut kuvat, paitsi aloituskuva, ovat omia arkistokuviani.

Ensi viikon teema: TALVI
Theme next week: WINTERViikon teemapostaushaasteeseen voit osallistua millä tahansa postauksella, mitä aiheesta keksit, oli se normaali tekstipitoinen postaus, pelkkä kuvapostaus, tarina, runo, mitä tahansa. Ideana on inspiroitua postaamaan aiheesta ja lukea myös muiden samasta aiheesta keksimiä juttuja. Kommentointipakkoa ei ole mutta suosittelen lämpimästi tekemään kierroksen muidenkin blogeissa ja kommentoimaan niitä, varsinkin jos pidät lukemastasi/näkemästäsi, tai vaikka jatkamaan niiden herättämiä ajatuksia omissa blogeissa. Poistetaan mahdolliset blogijumit ja tehdään bloggaamisesta yhteisöllistä ja hauskaa. Lähdetkö mukaan? Voit myös ehdottaa omia teemojasi minulle.

Postaukseni lopusta löydät sinisen "add your link" -nappulan, johon voit linkittää blogipostauksesi tähän kokoavalle sivulle. Linkitä suoraan blogipostaukseesi ja linkitä myös omasta postauksestasi takaisin tänne. Osallistua voit aina seuraavaan teemapostaukseen saakka, joka ilmestyy tänne sivulle aina sunnuntaisin. Linkitysaika on voimassa viikon. Jos jotain poikkeuksia aikatauluihin tulee, ilmoitan niistä täällä mutta pääsääntöisesti sunnuntaisin viikon välein vaihtuu uusi teema. HUOM! Päivän muutos heti ensi alkuun, eli viikon teemapostaus tästä lähtien aina sunnuntaisin, ei perjantaisin, kuten edellisviikolla esitin. Tämä johtuen omista aikatauluistani - näin varmistan, että ehdin joka viikko teemapostauksen kirjoittaa - ja lisäksi tämä tekee viikon teemapostauksesta selkeämmin nimenomaan viikon mittaisen.

You can participate in the weekly theme post with any kind of a blog post that you come up with, a normal text post, a picture post, a story, a poem, whatever. The idea is to get inspired of the theme and read other people's blog posts on the same theme. I warmly recommend to make acquaintance with other blogs and comment them if possible. However, there is no "must comment" request but if you like what you have read/seen, why not cheer a blogger's day by telling about it? We can also continue each other's thoughts on our own blogs. Let's remove writer's blocks and make blogging fun together. Will you join me? You can also suggest your own themes to me. 

Please find at the end of my post a blue "add your link" button where you can link your blog post. Link directly to your post and also from your post back here. You can take part until the next theme post begins, usually on Sundays, for one week. Let's have a blog party!

15 comments

 1. Tsemppiä! Itselleni kevyt ja hyvä olo on suurin kannustin terveellisesti syömisessä. Sitten kun on pidempään ilman vaikka karkkia tai suklaata ja taas välillä niitä napostelee, huomaa pian, kuinka tunkkainen olo karkista tulee. Ainakin mulle :) Liikuntaa pitäisi munkin vielä lisätä, se on vähän vaikeaa vaan järjestää tässä elämäntilanteessa aikataulullisesti. Olen ottanut motokseni, että vähän on parempi kuin ei mitään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulla on ihan sama, en tykkää syödä karkkia, kun siitä ei tule hyvä olo. Ja samalla tavalla en tykkää, jos housut alkavat puristaa. :) Ajattelen samalla tavalla, että kaikki pienikin liikunta tai terveellinen syöminen on kotiin päin. Lääkärikin sanoi, että minulla on "terveet elintavat mutta perinnöllinen riski", se on vähän hankala mutta kyllä elintapoja voin vieläkin oikeasti parantaa. Saas nähdä, miten käy! Kiitos tsempeistä. :)

   Delete
 2. Ovathan nuo kuvapalvelun kuvat kirkkaita ja kauniita. Mutta omat kuvat antavat blogille oman äänen ja persoonallisuuden. Kuvapalvelun kuvilla postaukset jäävät kylmiksi. Kyllä se vaan on kiva nähdä bloggaajien omia räpsyjä blogeissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen kyllä samaa mieltä kanssasi. Ajattelin kokeilla nyt poikkeuksellisesti näitä ja vaikka ne ovat parempilaatuisia kaikin puolin niin ovat kyllä hyvin geneerisiä. Katsotaan, jos saisin vaikka vaihdettua kuvat tässä piakkoin omista kuva-albumeistani löytyvistä kuvista. Kiitos, kun vastasit kysymykseeni!

   Delete
 3. Kuvapäivitys: Vaihdoin kaikki muut kuvat omista arkistoistani löytyneisiin kuviin, paitsi tuon aloituskuvan. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, jäikö tekstiin vielä maininta, että kuvapalvelun kuvia ovat kaikki muut paitsi viimeinen :)

   Delete
  2. Ei jäänyt, siellä on sen kappaleen lopussa maininta: EDIT: Nyt kaikki muut kuvat, paitsi aloituskuva, ovat omia arkistokuviani.

   Delete
 4. Pienistä teoista se tosiaan lähtee, ja pienilläkin muutoksilla on yllättävän suuri vaikutus! Tsemppiä :)

  ReplyDelete
 5. Tosi hyvä postaus. Vuodenvaihde on oivallista aikaa aloittaa uusia elämäntapoja.

  Aloin jo ennen joulua syödä vähemmän kuin mihin olin tottunut, pienempiä lautasellisia ja muutenkin vähemmän. Siitä on seurannut kevympää oloa ja toista kiloa lähtenyt painosta, vaikka muutamaan viikkoon vaaka ei ilmoitellut mitään muutoksesta. Ajattelin että mitäpä tuosta, ainakin on parempi olo ja ruokamenoissa säästää ellei muuta tapahdu 🙂

  Uuden vuoden päätökseksi otin sen että jään ainakin tammikuun ajaksi Facebook-paastolle. Hyvin on mennyt. Jatkan samaa ensi kuussakin ♥️ Aikamoista ajanhukkaahan se on enimmäkseen. Koen bloggaamisen paljon antoisammaksi.

  Kuvista: Kyllä kuva elävöittää tekstiä. Parempi kuvien kanssa kuin ilman kuvia. En ole tiennytkään ilmaisista kuvituskuvista. Aina oppii uutta.

  Menestystä ruokavalioon ja mukavaa viikkoa 🌷

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos mukavasta kommentista, Rita A! Kiva kuulla, että olet itsekin saanut kevyemmän olon ja hyvän startin tähän vuoteen. Tuo Facebook-paasto kuulostaa hyvältä. Olen itsekin jättänyt faceilun tänä vuonna ihan minimiin ja keskittynyt bloggaamiseen. Se on tosiaan paljon antoisampaa! Nuo kuvat otin alun perin Pixabaysta; sieltä voi ladata kuvia ilmaiseksi käyttöön. Mutta nyt vaihdoin ne siis omiin kuviini, paitsi tuon postauksen aloituskuvan. Olkoon tämä kokeilu, joka ei toistu. :)

   Delete
 6. Minä olen runsaan vuoden tauon jälkeen onnistunut käymään tässä kuussa jokusen kerran kuntosalilla ja saman paikan ohjatuilla liikuntatunneilla. Tosi hyvältä on tuntunut, kunpa vaan onnistuisin vähän tihentämään tahtia!
  Minä rakastan valokuvaamista, ja blogini on pelkkä valokuvablogi; sellaisessa ei tietty tule mieleenkään julkaista muita kuin itse otettuja kuvia. Enkä kyllä ole tullut edes ajatelleeksi sellaista vaihtoehtoa, että muutkaan blogit muunlaisia kuvia sisältäisivät! 😀 Se on tietysti nyt kyllä ollut vaan hoksaamattomuutta minun puoleltani. - Mutta nytkin kun hoksasin, niin silti mielipiteeni on, että kivointa on kun kunkin blogissa on kunkin omat kuvat. 😊
  Hauska lukea Ritan facebook-lakosta, kun olen itsekin facebookiin aika kyllästynyt. Parissa ryhmässä ("Puutarha ja piha" ja "Suomen luonnonkasvit" minulla tulee aina välillä julkaistua joitain kuvia, mutta muuten ei juuri mitään. Blogi on pitkään jo ollut minulla ykkösenä, mutta nyt senkin ohi on kyllä ajanut Instagram!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, Sirpa, mukava kuulla sinunkin liikunnan lisäämisestäsi!
   Ja sama täällä, valokuvaus on ollut minulle rakas harrastus 15-vuotiaasta saakka ja olenpa toimittajan/tuottajan hommissani joutunut myös kuvaamaan itse juttuni, joten siinä mielessä on erittäin luontevaa kuvata myös omia blogipostauksia varten. Tämä rohkaisee jatkamaan, vaikka paikoitellen omat kuvat eivät ihan niin hohdokkaita ole kuin vaikkapa Pixabayn ilmaiset kuvat. Mutta se on ihan totta: ne ovat kovin persoonattomia kuvia näin henkilökohtaiseen blogiin.
   Instagram on tosi kiva, kun tykkää valokuvista. Minäkin seuraan sitä mieluummin kuin vaikkapa Twitteriä. En jaksa ihmisten kohkaamista asioista ja niiden vierestä. :D

   Delete