Vanhan puutalon sauna- ja kylpyhuoneremontti


Vihdoinkin se on valmis! En kyllä viime kesänä arvannut, että sauna- ja pesuhuoneremontissa menisi lähes kahdeksan kuukautta mutta nyt olemme lopultakin saaneet kunnon peseytymistilat taloomme.


Remonttihan alkoi jo toukokuun lopussa kellarin lattioiden timanttileikkauksella ja vanhojen 80-vuotiaiden viemäreiden uusinnalla. Kylpyhuoneen ja saunan osalta piikattiin vanha lattia kokonaan pois. Sauna- ja pesutilaan asennettiin kapillaarikatko ja lämmön eristys. Sitten asennettiin vesikiertoinen lattialämmitys ja uusi betonipinta. Seinät tasoitettiin laastilla ja maalattiin ja yksi tiiliseinä jääpuhallettiin näkyviin. Sähköjohtoja vedettiin uusiksi ja koteloitiin katossa olevia putkia piiloon ja maalattiin katto. Viemäriputkea siirrettiin, jotta se saatiin myös koteloitua pois näkyviltä. Kaikki kotelot vedeneristettiin ja maalattiin kosteutta kestävällä maalilla.



Koska kellari tiedettiin luonnostaan terveeksi, päädyttiin kylpyhuoneessa ratkaisuun, joka mahdollisimman vähän häiritsisi tilan luonnollista hengittävyyttä. Hengittämättömän kosteussulun sijaan toteutettiin kosteudenhallinta varmistamalla, ettei vesijohdosta tuleva vesi pääse lainkaan kosketuksiin kellarin seinien kanssa. Tämä toteutettiin tiiviiden lasiseinien avulla, joiden taakse jätettiin ilmaraot. Lisäksi tilan ilmavaihdosta huolehdittiin: lisättiin merkittävästi korvausilman tuloa ja tilaan asennettiin koneellinen poisto. Lattioiden uusimisen yhteydessä vedettiin myös eristetty ilmaputki saunatilaan sähkökiukaan yläpuolelle. Lasiseinien toimitus kesti lähes puoli vuotta, sillä vasta kolmannet lasiseinät olivat oikean kokoiset tilaan. Olemme nyt lisänneet kuvien oton jälkeen myös suihkuverhon lasiovien ja vessanpöntön väliin.


Saunaan päädyttiin asentamaan talosta löytyneet vanhat lamput modernien spottien sijaan. Niihin asennettiin kuitenkin valojen säätö, joten kirkkautta voi lisäillä tai vähentää mielensä mukaan, haluaako tunnelmallista vai kirkkaampaa valaistusta. Pesutilasta poistettiin yksi patteri katosta, jonka jäljiltä kattoon jäi pieni osa putkea näkyviin mutta sille löytyi paikka lyhdyn pidikkeenä. Kesällä siihen voi laittaa roikkumaan vaikkapa viherkasvin. Myös vanhat ikkunat kunnostettiin. Jäin vielä pohtimaan, onko tarvista ommella jotkut verhot ja asentaa verhotanko tai jokin muu viritys. Ikkunat ovat kuitenkin aivan maan tasalla ja näkymä on omalle suojaiselle takapihallemme.


Vanha palo-ovi jätettiin paikalleen, eikä lähdetty sitä uusimaan millään lailla.


Saunaan halusimme kaksi kiuasta: nopeampaa ja vaivattomampaa saunomista varten ajastinnapilla varustetun sähkökiukaan, mutta myös lämmittämistä erikseen vaativan puukiukaan nautinnollisempien löylyjen varmistamiseksi. 



Lauteet ovat tervalepppää ja saunan valaistus toteutettiin kuituvaloilla, joita voi himmennellä mielensä mukaan.


Saunan oveksi halusimme perinteisen puuoven eikä nykyisin muodissa olevaa lasiovea, sillä silloin saunassa on oma erityinen tunnelmansa, kun vetää oven kiinni perässään, eikä tarvitse katsella toisten peseytymistä, jos itse haluaa vielä jäädä saunaan. Tuonne saunan oven taakse mahtui myös pyyhkeitä varten Ikeasta aiemmin ostettu puinen Molger-hylly, joka ei nyt ole tässä kuvassa.


Kaiken kaikkiaan kylpyhuoneremontti onnistui lopulta todella hyvin. Tila on kaikin puolin toimiva, tunnelmallinen, rauhoittava ja löylyt ovat loistavat ja ilmastointi pelaa erinomaisesti.

Näistä linkeistä voit katsoa ennen-kuvia sekä miten remontti on edennyt vaihe vaiheelta:

Suunnittelu: Pientä pintaremonttia

6 comments

© KAHDEN TALON VÄKEÄ • Theme by Maira G.