Puhtia syksyyn liikunnasta ja riittävistä unista


Eilisessä Helsingin Sanomien kolumnissa lääkäri Pippa Laukka halusi pistää kotona tissuttelijat liikkumaan ja nukkumaan ajoissa. Vaikka varsinkin syksyllä ja talvella tuntuu välillä väsyneenä ja stressaantuneena hyvältä ajatukselta ottaa lasillinen viiniä tai saunaolut/-siideri  niin aamulla huomaa, ettei ole tosiaan nukkunut yhtä hyvin ja herää niin virkeänä kuin muutoin tekisi. Yritän itsekin nyt osana energisempää uutta minää liikkua ja nukkua enemmän ja syödä terveellisemmin (tästä kirjoitan myöhemmin lisää).

Elokuun alussa aloitin siis reippain mielin taas kuntoiluharrastukseni eli lenkkeilyn. Harmillisesti ehdin käydä vain pari kertaa juoksemassa, kun sairastuin ja olin lähes kuukauden kipeänä. No, nyt olen taas aloittanut aamulenkkini. Olin ajatellut hyödyntää Anna-lehden juoksuhaastetta, josta joku Instagramissa kesällä mainitsi, mutta eihän tuollainen intervallijuoksu minulle sovi. Sitä joko juostaan tai kävellään mutta ei vaihdella koko ajan. ;) (Paitsi, jos väsyy välillä.) Mutta ehkä joku toinen voisi saada tästä uuden innostuksen?

Joka tapauksessa minun tavoitteenani olisi päästä taas sen verran hyvään kuntoon, että jaksaisin paremmin arjessa ja tehdä kunnolla töitä. Eikä pahitteeksi olisi saada muutamaa senttiä pois vyötäröltäkään, oikeastaan kuutta senttiä, jos haluaisin palata nuoruudenmittoihin, mutta kolmekin senttiä riittäisi niin olisin edes kahdeksan vuoden takaisissa mitoissa. Näköjään ikä ja vähäinen liikunta alkavat väistämättä tehdä tehtävänsä. Vaikka kiloja minulle ei varsinaisesti ole tullut lisää, niin mittanauha ei valehtele (valitettavasti).

Lenkkeilyn vauhdittamiseksi hankin sitten uudet lenkkarit. Näistä vanhoista alkoikin jo isovarvas paistaa läpi. Olivathan ne jo yli 15 vuotta vanhat.


Tällä viikolla olen käynyt kahtena päivänä lenkillä ja yhtenä iltana uimassa. Juoksen yleensä aamuisin asuinsaaremme ympäri. Se onkin ollut täällä asuessa parasta. Ei siitä paljon juoksukilometrejä saa, mutta mukavan startin päivään ja sen jälkeen jaksan paremmin kirjoittaakin (tästäkin aiheesta postaan myöhemmin). Aina siellä merenrantaa pitkin juostessa tulee joku muukin lenkkeilijä tai koiranulkoiluttaja vastaan. Joku superkuntoilija oli oikein tekemässä vatsalihasliikkeitä mattolaiturilla eilen (teki mieli kysyä lupa kuvata, mutta ajattelin sitten, että antaa jumpata rauhassa).


Välillä pysähdyn ihailemaan maisemia tai katselemaan lintujen uimista. Meri on rauhoittava elementti, jota minulla tulee ikävä, jos/kun muutamme taas takaisin Sisä-Suomeen jossakin vaiheessa. Itse kun olen merenrannan kasvatti niin sitä kaipaan eniten muualla asuessani.Mistä sinä saat puhtia syksyyn?


10 comments

 1. Joogasta! Olen tänä syksynä tutustunut lajiin ja sehän meinaa viedä ihan mennessään. Voin suositella kaikille mutta ennen kaikkea omille ikätovereilleni ❤️❤️❤️ Toinen puhtia tuova harrastus on toki metsässä liikkuminen ja sienestäminen -Teikku

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jooga olisikin kivaa! Minulla on äidin ikivanha joogakirja kotona. Tein sen mukaan liikkeitä lukioaikana vielä kotona asuessa (silloin kun jooga ei ollut vielä tullut takaisin muotiin). Täytyypä kaivaa kirja taas esiin ja alkaa aamujooga uudelleen. Metsässä on myös ihana liikkua, se on totta, pitäisi enemmän päästä hengittämään raikasta ilmaa ja halailemaan puita. ;) Kaupungissa asuessa metsä on vain niin kaukana. :( Kävin muuten viime viikonloppuna metsäretkellä lapsuuden maisemissa ja otin paljon kuvia. Pitääkin postata tuosta retkestä vielä myöhemmin. Ihanaa syksyn alkua, Teikku! <3

   Delete
 2. Mulla on ihan samat lääkkeet syksyn selättämiseen! En tosin nykyään juokse enää, mutta liikunta ylipäänsä ja ulkoilu tekevät ihmeitä. Ja luonnon kauneus... Tuleva pimeys kyllä taas pelottaa, siihen on vaikea löytää mitään vippaskonstia. Kirkasvalolamppu on käytössä talvisaikaan, mutten ole oikein varma, onko se auttanut. Onneksi pääsemme marraskuussa reissuun lämpimään :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, se pimeys kyllä tosiaan taas sieltä tulee. Oikein ahdistaa, kun ajattelee. ;) No, sitä ennen pitää saada itsensä sen verran hyvään kuntoon, että jaksaa. Kuulostaapa ihanalta tuo reissu lämpimään. Meillä on tänä syksynä korkeintaan joku naapurimaahan meno. :D

   Delete
 3. Kuulostaa hyvältä reseptiltä pysyä virkeämpänä syksyn pimetessä. :) Itseä harmittaa kun nyt alkuraskaudesta asti ollut jäätävä väsymys ja jatkuva päänsärky on omalta osaltaan vaikeuttanut tuota liikuntaa oikein urakalla. Nukkua kyllä voisi koko ajan, mutta mikään määrä unta ei tunnu riittävän. :D Mutta uskoisin ja toivoisin tämän tästä pikkuhiljaa helpottavan. Pikkuhiljaa keräilen voimia pimeään talveen, onneksi marraskuussa odottaa matka Lontoon alkaviin joulufiilistelyihin, sieltä saa varmasti hyvää energiaa!

  Ihania merimaisemia kuvissa, rakastan merta ja niitä maisemia. Onneksi meilläkin on meri edes melko lähellä, pääsee halutessaan fiilistelemään raikasta meri-ilmaa. Siitä saa kyllä kummasti voimaa. :)

  Ihanaa syksyä sinulle! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, Anni! Raskaus voi olla kyllä yllättävän väsyttävä ja kaikenlaista uutta tulee siinä eteen. Itselläni jäi ensimmäisessä raskaudessa liikunta kokonaan, kun ei kroppa antanut myöten liikunnalle. Liian alhainen verenpaine pisti pyörtyilemään ykskaks yllättäen ja oli tosi huono olo pitkään. Oli siinä parempikin vaihe, jolloin matkustelin paljon ja kaikkea mutta sitten lääkäri määräsikin kotilepoon, jottei vauva syntyisi liian aikaisin. :D No, ei se kauaa se odotusvaihe kestä, joten eiköhän se siitä sinullakin pikkuhiljaa helpota. Oikein ihanaa syksyä, Lontoon-reissua ja odotusta!

   Delete
 4. Voi, kun saisin itsestäni aamulenkin irti. Olen kesäloman jälkeen pitänyt kiinni siitä, että joka päivä on ehdittävä ulos. Lenkin ei tarvitse olla pitkä, eikä siinä tarvitse aina tulla kuumakaan. Unen laatu on kyllä parantunut. Minäkin mielelläni kävelen rannoilla tai metsässä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla jäi viime viikolla lenkkeilyt kokonaan väliin ja tänä aamuna, kun ajattelin mennä niin eiköhän ulkona satanut kaatamalla! No, huomenna on taas uusi päivä... 😇

   Delete
 5. Työmatkapyöräilyt, pari kertaa viikossa salitreenit ja päiväunet, siinä mun aseet pimeyttä ja synkkyyttä vastaan. Ne ei kyllä poista ongelmaa, mutta ehkä helpottavat vähän. Pimeä ja synkkä marraskuu on vielä edessä päin...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, se marraskuu on tosi paha. Ja nyt kun sataa toista päivää putkeen kaatamalla niin ei oikein inspaa. Optimistisesti laitoin jo verkkarit jalkaan tänä aamuna mutta sitten kaadettiin saavista taas niskaan niin ei onnistunut aamulenkki tänäänkään.

   Delete