Kiireestä kohti verkkaisuutta: Lego-messut, Stingin konsertti ja toive rauhallisesta viikonlopusta


"Maailmamme on tehty kiireisille ihmisille." 
(Liisa Väisänen, Verkkaisuuden filosofiaa)

Onpahan ollut viikko! Minun piti kirjoittaa tällä viikolla hitaasta elämästä ja leppoistamisesta, vaan enpä itsekään nyt pystynyt moiseen.

Lauantaina kävin Helsingin Kädentaitomessuilla (niistä käsityöblogissani enemmän). Sunnuntaina vietin lasten kanssa päivän Pii Poon Legorakennustapahtumassa. Huh sitä vilskettä ja vilinää! Oli kyllä hienoja legorakennelmia niin lapset kuin aikuisetkin värkänneet.Maanantaina ja tiistaina onkin sitten viiletetty töiden jälkeen tukka putkella lasten harrastuksissa. Paljon siinä ei kotona ole ehtinyt olla rauhoittumassa.

Keskiviikkona oli meillä aikuisilla illallisille meno töiden puolesta ja vaikka olikin ihan hirmuisen hauskaa niin seuraavana päivänä kyllä väsytti ankarasti. Väsymykseen ei auttanut yhtään vielä torstai-iltana Stingin konsertti - vaikka sekin oli nimenomaan kiva asia!
Muutenkaan tällä viikolla en ole ehtinyt liikkumaan yhtään, joten viime viikon postaukseni liikunnan ja unen lisäämisestä on nyt kyllä mennyt aivan päinvastaiseen suuntaan omassa elämässäni.

Onkin siis varmaan taas syytä yrittää hieman rauhoittua. Onneksi viikonloppuna on luvassa vanhempien luona kyläilyä ja lapsuudenmaisemissa tepastelua. Se jos mikä yleensä auttaa jaksamaan. Josko vaikka lenkilläkin ehtisi käydä!

Liisa Väisänen kehottaa muuten tuossa yllä siteeratussa Verkkaisuuden filosofiaa -kirjassaan ottamaan oma elämä haltuun, ruokailemaan ajan kanssa, hidastamaan matkantekoa ja kontemploimaan. Jaa, että mitä on kontemplointi? Kontemplaatio on kirjan mukaan tietoista pysähtymistä, keskittymistä ja avointa halua dialogiin milloin minkäkin asian edessä ja kanssa eli esimerkiksi vaikkapa johonkin ajatukseen uppoutuminen tai maailman katselemiseen syventyminen. Tänä päivänä mindfulness on ehkäpä tunnetumpi termi, jota monasti käytetään aika lailla saman asian selittämiseen eli tietoiseen läsnäoloon.

Harjoitatko sinä mindfulnessiä tai kontemplointia? Minulla on tapana paljonkin uppoutua omiin ajatuksiin ja jäädä katselemaan kaukaisuuteen. Tykkään myös rauhoittua metsässä tai meren ääressä ja katsella vain maisemia. Joskus istun kahvilassa ja katselen muiden ihmisten menoa. Varsinaista mindfulnessiä harjoitan arjessa etenkin tiskatessa astioita käsin, jolloin koetan vain miettiä sitä astioiden tiskaamista. Se on jotenkin aika meditoivaa puuhaa. Ja kyllähän sitä tuohon Stingin konserttiin keskittyi ihan vain kuuntelemaan ja nauttimaan musiikista. Kaipa sekin kontemploinniksi tai mindfulnessiksi lasketaan. Myös typötyhjässä ratikassa yksin matkustaminen pistää syventymään tilanteeseen ihan eri tavalla kuin normaalisti (kuten minulle kävi eilen).😄

PS. Meillä on tämän viikkoa lennellyt kotona kärpänen. Se ei sitten millään halua lähteä takaisin luontoon, vaikka olen kaikkia ikkunoita ja oviakin pitänyt auki. En tohtisi sitä tappaa mutta ärsyttää, kun varsinkin ruoka-aikaan se alkaa surista korvassa. Mies sanoi, että meillä on kohta joulukärpänen. Minä annoin sille jo nimeksi Mr. Fly. Ei taida silläkään olla kiire kotiin. Kaipa se tuolla kontemploi silloin, kun ei lentele ympäriinsä päätäpahkaa.No comments