Syyssateita ja syysruokia

Pääsimme viime viikonloppuna lähinnä pitelemään sadetta kesähuvilalle. Luonto on silti kaunis sateellakin, vai mitä mieltä olet vaikkapa näistä vesipisaroista ruoholla?



Vadelmia olisi vielä ollut pensaissa. Aika myöhään tänä vuonna marjat kypsyivät ylipäänsä, mansikoitakin saa vielä ostettua!


Meidän pihassamme on useita hevoskastanjoita. Niitä saa varoa syksyllä, kun piikikkäät pommit alkavat putoilla päähän.


Kun sataa, niin on hyvää aikaa sisällä puuhastella. Tällä kertaa paneuduin ruoanlaittoon vähän tavallista huolellisemmin. Söimme kasvispossuvokkia, johon sovelsin tätä Yhteishyvässä ollutta ohjetta. Laitoin porkkanoita ja sipulia ja jätin chilikastikkeen pois, jotta lapsetkin söisivät. Aika hyvin vokki heillekin maistui.


Lisäksi tein jauhelihamureketta, jonka ohje on tosi helppo.

Jauhelihamureke

800g -1 kg jauhelihaa
1 kananmuna
sipulikeittopussi
purkki kermaviiliä tai crème fraîchea (mistä tulee vielä parempaa: tämänkertainen mureke on tehty juurikin ranskankermaan).

Ainekset sekoitetaan keskenään ja laitetaan vuokaan, johon kaadetaan vähän vettä pohjalle. Paistetaan 175-asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia. Usein teen kaveriksi murekkeelle vielä kermakastikkeen valmiskermakastikkeesta lisäämällä sen purkilliseen ruokakermaa ja lorauksen soijaa. Oikein hyvä viikonloppuruoka!


Jälkiruoaksi meillä oli syksyn satokauden parhaimmistoa eli omenoista tehtyä kaurapaistosta. Ohjeena käytin Elovenan ohjetta, millä tulee aivan ihanan rapea paistos. Toinen hyvä kauraomenapaistosohje on Myllyn Paras -ohje.


Minkälaisia syysruokia sinä tykkäät valmistaa?

6 comments

  1. Niin kauniita ja herkullisia kuvia😍 Itse pidän kovasti kaalilaatikosta näin syksyisin ja sitten omenakaurapaistosta vanilijakastikkeella...Nam!:)) Mukavaa alkanutta syksyä sinne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi kiitos! <3 Kaalilaatikko onkin ihanaa! Itse en vain osaa valmistaa sitä, koska äitini tekee niin hyvää, etten uskalla edes yrittää... ;) Ehkä pitäisi kysyä häneltä täsmällinen ohje, niin voisi joskus koettaa. Kiitos samoin, oikein mukavaa syksyä!

      Delete
  2. Kesän jälkeen parasta on, kun saa siirtyä lämpimiin, haudutettaviin talviruokiin. Toisaalta olen nauttinut myös marja-ajasta, ja leiponut monenlaisia piirakoita ja paistoksia. Juurikin kaura-omenapaistos on yksi suosikeistani.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä perinteinen syys- ja talviruoka on karjalanpaisti. Tykkään myös esimerkiksi pitkään haudutetusta stroganoffista. On ihanaa, kun uunista leviää lämpöä koko taloon!

      Delete
  3. Ihania kuvia. Syksy on kaunista aikaa ja minäkin pidän pitkään uunissa hautuneista ruuista. Tosin oikeasti en tykkää tehdä minkäänlaisia ruokia ja siksi mieheni tekeekin meillä yleensä ruuat. Minä keskityn keittiön siivoamiseen ja nautin tietysti valmiista ja herkullisesta ruuasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onpa teillä hyvä työnjako! Meillä kyllä mies osaa myös ruokaa tehdä mutta on harvoin kotona siihen aikaan, että ehtisi ruoan valmistaa (paitsi nyt maanantaina, kun tulimme lasten kanssa harrastuksista lähempänä puoli kahdeksaa illalla niin hän oli ehtinyt tulla töistä ja valmistaa uunilohen ja keittää perunat!). Yhteen aikaan yritti myös ottaa sunnuntaisin ruokavastuuta mutta nyt ei ole onnistunut sekään. Ei se kyllä minua haittaa, tykkään laittaa ruokaa mutta välillä on kyllä kiva päästä valmiiseen pöytään. :)

      Delete

© KAHDEN TALON VÄKEÄ • Theme by Maira G.