Satokauden ruokaa ja omat sesonkireseptini: kukkakaalikeitto ja kesäkurpitsapastavuoka


Nyt alkaa olla sadonkorjuun aika. Ennen vanhaan Suomessa juhlittiin kekriä: sadonkorjuuta ja vuoden vaihtumista. Juhlia vietetään edelleen, joskin Halloween on vyöryttänyt tämänkin vanhan perinteen päälle. Toisaalta Halloween on myös tuonut joihinkin paikkoihin kekrin takaisin.

Minä en ole paljon viljellyt mitään mutta yhtenä kesänä innostuin kasvattamaan tomaattia ihan pihalla ilman mitään kasvihuonetta. Näin kauniin asetelman sain tomaateista sitten aikaiseksi, joskaan ne eivät sitten kovin maukkaita olleet.

Yhtenä vuonna myös lapsen opettaja antoi kotitehtäväksi idättää peruna. Annoin yhden valmiiksi itäneen Rosamunda-perunan ja jätimme sen valoisaan paikkaan kellariin. Kun siinä oli kunnon idut keväällä, istutimme perunan huviksemme puutarhajätekompostiimme. Syksyllä muistimme perunat, kun kompostista alkoi kasvaa kummallista pitkää vartta - perunanvarsia! Myöhään syyskuussa sitten nostimme perunat kompostista. Yhdestä perunasta oli kasvanut kolme ja yksi pikkiriikkinen wanna-be peruna!



Oletkos muuten jo tutustunut Satokausikalenteriin? Olen jo pitkään harmitellut, kun en ole tiennyt, mitä kasviksia ostaisi, kun ei tiedä, milloin ne ovat parhaimmillaan. Menin tilaamaan nyt Satokausikalenterin, ja tarkoituksenani on lähteä enemmän hyödyntämään kulloisenkin sesongin mukaisia kasviksia. Löysin myös kirjastosta kaksi sesonkireseptikirjaa. Toisen kirjan kirjoittaja on satovuosikalenterin perustaja Samuli Karjula (Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa).


Kirjassa oli harmikseni aika vähän mitään, mitä olisin voinut hyödyntää. Olisin toivonut enemmän arkeen soveltuvia ruokia. Ajatuksena kuitenkin kiva.


Toisessa kirjassa (Hanna Hurtta: Sesonkireseptit) oli mielestäni enemmän käytännöllisempiä reseptejä mutta ehkä tällaiseen konstailemattomampaan ruoanlaittoon tottuneelle hieman turhan fiinejä niistäkin suurin osa.

Sitten muistin, että esimerkiksi Yhteishyvässä on joka kuukaudelle oma reseptivihkonsa, ja ne ovat pääosin satokauden kasviksia hyödyntäviä reseptejä. Siitä olenkin nyt monia reseptejä kokeillut. Vielä pitäisi vähän enemmän jaksaa nähdä vaivaa ruoanlaitossa, että saisi uusia makuja ja puhtia syksyn pimeyteen. Aiemmin kerroinkin hakevani lisää puhtia syksyyn myös liikunnasta.

Jos muillakin on sama ongelma niin jaan tässä nyt teille muillekin kaksi omaa suosikkireseptiäni sesongin kasviksista eli kukkakaalikeitto ja kesäkurpitsasta valmistettu kesäkurpitsapastavuoka. Olen aikoinaan eräältä työkaveriltani saanut tämän zucchinireseptin, ja se on ollut meillä suosittu vierasruoka. Helppoa, halpaa ja hyvää. Kukkakaalikeitto puolestaan on miehen lempiruokia ja jopa toinen lapsistakin tykkää siitä.

Kaikki ohjeet voi varmaankin tehdä myös vegaanille sopivana vaihtaen maitotuotteet soija- tai kaurapohjaisiin valmisteisiin.


Kukkakaalikeitto


8 dl - 1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
400 g kukkakaalia
valkopippuria
2 dl ruokakermaa

Keitä vesi kiehuvaksi, lisää kasvisliemikuutio ja paloiteltu kukkakaali.
Anna kiehua 10-15 minuuttia tai niin kauan, että kukkakaali on pehmennyt.
Soseuta sauvasekoittimella ja lisää valkopippuri sekä ruokakerma ja kiehauta.
Tarjoa lisukkeena vaikka näitä valkosipulileipiä.

Valkosipulileivät


Raasta valkosipulinkynnellä leivän pintaa niin, että maku tarttuu leipään.
Voitele leivät, laita halutessasi juustoraastetta päälle ja kuumenna uunissa 175 asteessa niin kauan, että juusto sulaa ja ruskistuu hieman tai leipä hieman ruskistuu.


Kesäkurpitsapastavuoka


250 g tagliatellea 
suolaa
öljyä
600 g kesäkurpitsaa
1-2 valkosipulinkynttä
1 prk ranskankermaa (150-200 g crème fraîche)
2 dl ruokakermaa
kasvisliemikuutio
reilu ripaus kirveliä
pienempi ripaus valkopippuria
1-2 dl juustoraastetta


Keitä tagliatelle runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja kaada voideltuun vuokaan. 

Freesaa öljyssä viipaloidut kesäkurpitsat. 
Lisää maun mukaan 1-2 puristettua valkosipulinkynttä. 
Lisää ranskankerma, kerma, kasvisliemikuutio, kirveli ja valkopippuri. 
Älä keitä kauan, kuumenna vain ja kaada kesäkurpitsahöystö pastan päälle vuokaan.

Ripottele päälle juustoraastetta. Ruskista 180 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. 

Tarjoile lisänä raikasta salaattia, patonkia ja juhlan kunniaksi kirpeää valkoviiniä. 
Jälkiruoaksi sopii vaniljajäätelö. 😋




4 comments

  1. Hauska tuo perunaylläri! Pitäisiköhän meillekin hankkia satokausikalenteri? Aika usein kaupassa käydessä huomaa jonkin olevan nyt juuri parhaimmillaan, mutta jos on valmiit suunnitelmat niin jää ostamatta ja hetken päästä sen aika onkin jo ohi. Viikunat oli meille tuoreena tänä vuonna uusi juttu ja totaalinen hitti! Kukkakaalikeitto on yksi suosikkikeitoistani ja sitä voisikin tehdä taas pian :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt saa satokausikalenteria muistaakseni jopa kaksi yhden hinnalla - toinen itselle ja toinen lahjaksi? ;) Itse ajattelin säästää kalenterin seuraavia vuosia vartenkin.

      Delete
  2. Tuollainen satokausikalenteri kuulostaa hauskalta ja tosiaan sitähän voi käyttää seuraavinakin vuosina:) Itselle kausiherkuista kaali on ykkönen:) Kiitos resepteistä, näyttävät niin herkullisilta! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, Päden paja! Samoin sinne, mukavaa syksyistä viikkoa. Toivottavasti säät suosisivat reippailua tällä viikolla - viime viikko oli niin kovin sateinen. :)

      Delete

© KAHDEN TALON VÄKEÄ • Theme by Maira G.