Jotain herkullista: Puolukkapiirakka ja mustikkapiirakka + ohjeet


Nyt on aika tehdä tilaa pakastimeen ja tyhjentää se viime kesänä ja syksynä kerätyistä puolukoista, mustikoista ja muista marjoista, sillä kuuleman mukaan mansikat ja jopa mustikat ovat jo kypsymässä ennätysajassa!




Minä tein puolukkapiirakan luotto-ohjeellani, jonka olen napannut jostakin lehdestä varmaankin jo 1980-luvulla, kun yläasteen kotitaloustuntien jälkeen innostuin leipomisesta. Alkuperäisen ohjeen mukaan tähän voisi käyttää puoli litraa raparperinpaloja, puolukoita, mustikoita tai herukoita mutta itse käytän puolukoita vain puolet tuosta, sillä muuten tulee kovin kirpeä piirakka.



Puolukkapiirakka (Kesänmakuinen piirakka)

Pohja:
100 g voita tai margariinia
½ dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaura- tai 4 viljan hiutaleita
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
2-3 dl / 200 g puolukoita (tai ½ litraa raparperipaloja tai herukoita tai mustikoita)
2 dl ranskankermaa tai kermaviiliä
3/4 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 muna

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen (kiertoilmauuni 180 asteeseen). Sekoita keskenään huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot, hiutaleet ja leivinjauhe ja yhdistä rasvasokeriseokseen. Levitä taikina piirakkavuokaan. Sekoita keskenään ranskankerma tai kermaviili, sokerit ja muna. Kaada puolukat pohjan päälle ja kaada kermaseos marjojen päälle. Kypsennä piirakkaa noin 25-30 minuuttia.

Tämä piirakka maistuu hyvin kylmänäkin! 


Samaan syssyyn tyhjensin pakastimen viimeisistä mustikoista. Tähän piirakkaan käytin ohjetta, jonka alkuperää en muista.


Mustikkapiirakka

Pohja:
100 g margariinia
3/4 dl sokeria
1 muna
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
3 dl mustikoita
1 rkl perunajauhoja
1 ½ rkl sokeria

Vaahdota margariini ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Sekoita keskenään jauheet ja leivinjauhe. Lisää seos taikinan joukkoon. Tasoita taikina voidellulle korppujauhotetun vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita mustikat, perunajauho ja sokeri keskenään. Kaada täyte vuokaan taikinan päälle. Kypsennä 200 asteen lämmössä noin 20 minuuttia (kiertoilmauunissa 180 asteessa). Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.


Tämä postaus osallistuu Pieni Lintu -blogin makrokuvahaasteeseen, jonka teemana tällä viikolla on jotain herkullista. Käy linkistä kurkkaamassa, mitä herkullista muiden blogeista löytyy. Samalla tämä postaus on lukijoideni toivepostaus! Toinen lupaamani puolukkaohje tulee myöhemmin, kunhan saan sitä marjapuuroa tässä joku päivä keitettyä (ja hankittua lisää puolukoita)...

PS. Käyhän myös tutustumassa Blogisisarten Tervetuloa kevät ja kesä - postaussarjaan!

26 comments

  1. Pitäiskin jälleen tehdä pitkästä aikaa piirakkaa. Taitaa pakastimesta löytyä vieläpä myös pieni määrä raparperia. Ihanaa toukokuun loppua sinulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos samoin, Marie H! Raparperipiirakkakin on ihanaa. :)

      Delete
  2. Samoilla linjoilla tein pakastimen tyhjennyksen mustikoista, joten käsissäni niistä tuli amerikkalaista juustokakkua, ohje löytyy blogistani.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi, kuulostaa herkulliselta! Täytyypä käydä kurkkaamassa! :)

      Delete
  3. Usein vanhat ohjeet ovat parhaita. Itselläni on 'mailman parhaan' mustikkapiirakan luotto ohje, josta en luvou. Toki, vain omasta mielestäni mailman paras. Enää ei jaksa edes muistaa, mistä sen olen kauan sitten bongannut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minullakin on yksi ihanan mustikkapiirakan ohje, jota en nyt löytänyt tähän hätään - olisin muuten tehnyt sillä. Alkoi oikein pelottaa, olenko vahingossa heittänyt sen pois, sillä se on aikanaan ihan vain ruutupaperille kirjoitettu ja viime muuton yhteydessä pistin reseptejäkin pois...

      Delete
  4. Kaikenlaisia ohjeita on vaikka kuinka, mutta kun alkaa leipomaan tulee tehtyä vanhalla hyvällä reseptillä. :)
    Herkulliset piirakat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minäkin keräilen vaikka mitä uusia ohjeita, mutta kun tulee leipomishetki, turvaudun yleensä siihen takuuhyvään ikivanhaan reseptiin. :) Kiitos, Maarit!

      Delete
  5. Puolukkapiirakkaa alkoi mieleni tekemään.
    Herkullisia kuvia.

    Kunhan sää kylmenee niin tuota puolukkaapiirakkaa leivon.
    Kiitos ohjeista.

    ReplyDelete
  6. Mukavia metsäisiä marjakuvia. Marjat kyllä on ♥. Piirakat ei puolestaan enää oikein maistu ruokarajoitteiden takia, kun makuaisti on niin ajan saatossa muuttunut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marjat ovat hyviä ja terveellisiä. Kurjia nuo ruokarajoitteet mutta onneksi yleensä löytyy jotain korvaavia juttuja entisten herkkujen tilalle. :)

      Delete
  7. Voi näyttää hyvältä!!

    ReplyDelete
  8. Herkulliselta näyttää. Meillä löytyy pakkasesta myös mustikoita. Kiitos siis ohjeesta, pitää itsekin tuollainen leipoa.

    ReplyDelete
  9. Mää tykkään noista resepteistä, joissa taikinaan tulee kaurahiutaleita yms. Olevinaan se taikina on heti pehmeämpi ja maukkaampi kuin pelkistä jauhoista tehty.

    ReplyDelete
  10. Ihan liian herkullisen näköistä! Oisipa piirakkaa aamupalaksi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, ei muuta kuin leipomaan, äkkiähän tuollaisen väsää. :)

      Delete
  11. Marjapiirakat ovat maukkaita. Teen suurinpiirtein ohjeesi mukaan, mutta jätän kananmunat pois.

    ReplyDelete
  12. Herkullisen näköistä! :) Marjapiirakat onkin oiva tapa saada hävitettyä ne viimeiset marjat pakastimesta.

    ReplyDelete

© KAHDEN TALON VÄKEÄ • Theme by Maira G.