George Washingtonin kotitila Mount Vernon



Yhdysvaltain ensimmäisen presidentin George Washingtonin kotitila Mount Vernon on huikaiseva kokonaisuus. Talon rakensi George Washingtonin isä vuonna 1734 mutta sen jälkeen  George Washingtonin aikana sitä on laajennettu huomattavasti yksikerroksisesta pienestä talosta. Käydessämme Mount Vernonissa oli sen julkisivu valitettavasti remontissa.


Sisätiloihin pääsi kierrokselle mutta kuvia sisältä ei saanut ottaa.



Talo sijaitsee upealla paikalla Potomac-joen varrella.









Mount Vernon on ollut valtavan iso plantaasi. Washingtonin aikana se oli 3200 hehtaaria suuri, tänä päivänä se on 200 hehtaaria. Alun perin plantaasilla viljeltiin tupakkaa, sittemmin tupakkamarkkinoiden hiljennyttyä siellä siirryttiin vehnän ja maissin ja muun viljan viljelyyn.


George Washingtonilla oli myös aikakautensa mukaiset hienot ajopelit.



Mount Vernonin kokoista tilaa ja viljelyjä ei olisi ollut taloudellisesti mahdollista ylläpitää ilman orjia, joita tuotiin alun perin Länsi-Afrikasta. Kun kansainvälinen orjakauppa väheni, orjia kehotettiin hankkimaan paljon lapsia, jotta orjamäärä ei vähenisi. Naimisiin orjat eivät tietenkään päässeet, eivätkä perheet asuneet yhdessä, vaan miehet olivat omissa orjatiloissaan ja naiset ja lapset omissaan. Sunnuntaisin ja joinakin iltoina miehet pääsivät tapaamaan perheitään. Orjia myös kaupattiin yleisesti, jolloin perhe saatettin erottaa, mutta George Washington ei suostunut erottamaan perheitä.





George Washington piti kirjaa omistamistaan orjista. Hänelle oli myös tullut avioliiton kautta Martha Washingtonin entiselle aviomiehelle kuuluvia orjia, joihin heillä oli omistusoikeus mutta ei lain mukaan oikeutta vapauttaa heitä. Washington nimittäin vapautti omat orjansa testamentissaan tultuaan elämänsä aikana toisiin ajatuksiin orjuudesta. Yhtäältä hän ei halunnut lakkauttaa orjuutta, koska tiesi siitä koituvan omallekin taloudelleen hankaluuksia mutta toisaalta hän oli alkanut pohtia orjuusasiaa uusiksi. George Washingtonille kuuluvat 123 orjaa piti vapauttaa alun perin vasta Martha Washingtonin kuoleman jälkeen mutta Martha alkoi pelätä henkensä puolesta ja vapautti orjat ennen aikojaan pari vuotta Georgen kuoleman jälkeen. Yhteensä heillä oli 317 orjaa, joten tilalle jäi vielä lähes 200 orjaa. 




Tilalla oli erilaisia esityksiä, kuten Martha Washingtoniksi pukeutuneen näyttelijän esitelmä ja siellä esiteltiin myös, miten lankaa kehrättiin lampaan villasta ja miten kudottiin kangasta.




George Washingtonin hauta on Mount Vernonin tilalla.






Kauempana tilalla metsikössä on myös orjille omistettu hautamuistopaikka. Sinne on arveltu haudatun satojen orjien, ilman mitään nimiä tai hautakiviä tai mitään.





Tilalla on edelleen nautakarjaa ja lampaita. Kun tällä plantaasilla kävelee, voi ihan aidosti päästä vanhaan tunnelmaan, jota elokuvista on nähnyt. On todella karmaisevaa kuvitella, kuinka yli 300 orjaa on täällä käyskennellyt ja tehnyt töitä aamusta iltaan ilman mitään itsemääräämisoikeutta. Rangaistuksiakin jaeltiin miten sattuu, jos meno ei miellyttänyt ja isäntiä ei koskaan tuomittu orjien tappamisesta, jos sellaista sattui tapahtumaan.




Mount Vernon on mielestäni tutustumisen arvoinen paikka, jossa pääsee kokemaan historian havinaa.

2 comments

  1. Aikamoiset tilukset kerrassaan, mutta eikös se niin ole, että rapakon takana kaikki on aina vähän isompaa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllähän siellä kaikki tosiaan on isompaa, ihan ruokakaupan valikoimista alkaen.

      Delete

© KAHDEN TALON VÄKEÄ • Theme by Maira G.